Ústecký kraj zakázal kácení starých bukových lesů i v dalších lokalitách v Krušných horách

V Krušných horách by mohla ustat těžba starých vzácných bučin. Krajský úřad Ústeckého kraje zakázal jejich kácení i v dalších čtyřech lokalitách. S majiteli lesů vedl kraj dvanáct řízení o povolení těžby od května, v osmi případech už o zákazu kácení rozhodl dříve. Informovala o tom organizace Greenpeace, České televizi to potvrdila i mluvčí krajského úřadu. Část lesa přitom údajně majitel bez povolení už vykácel.

Krajský úřad už na začátku srpna rozhodl v osmi z dvanácti správních řízení, která od května o zákazu kácení starých bučin vedl. Jednalo se o lesní hospodářské celky Bohosudov, Most, Mikulov, Krupka, Hrob, Jirkov, Blatno a Boleboř. Nyní rozhodl o zbývajících čtyřech lokalitách Libouchec, Střekov, Lesy Sever a Mariánské Údolí.

„Krajský úřad vydal rozhodnutí v několika správních řízeních týkajících se zákazu kácení v nejstarších krušnohorských prostorech. Důvodem je ochrana biodiverzity,“ potvrdila České televizi mluvčí krajského úřadu Magdalena Fraňková.

„Dohromady má být nyní chráněno přes 705 hektarů lesů starších 120 let. Zákaz kácení má platit do roku 2030,“ stojí v tiskové zprávě organizace Greenpeace. Pokud se vlastníci proti zákazu kácení starých porostů odvolají, bude ve věci rozhodovat ministerstvo životního prostředí.

V Údolí u Horního Jiřetína část lesa, kterou má současný zákaz chránit, již majitel údajně vykácel bez povolení na začátku roku. Firma Royal Pine si o kácení sice v loňském roce zažádala, ale nečekala na verdikt úřadů. Krajský úřad Ústeckého kraje následně vydal 20. února nesouhlasné stanovisko k navrhovanému kácení, ovšem v té době porosty už neexistovaly. Organizace Greenpeace kvůli tomu podala společně s městem Horní Jiřetín v polovině června na firmu Royal Pine trestní oznámení.