Ústavní soud zrušil část vyhlášky, kterou loni v létě Příbram zkrátila noční klid

Ústavní soud zrušil část vyhlášky Příbrami o nočním klidu. Město loni o prázdninách posunulo každý pátek a sobotu noční klid z 22:00 na 23:00. Podle ministerstva vnitra tím vybočilo ze zákonem svěřené působnosti. Soud uvedl, že města ve vyhláškách sice mohou noční klid zkrátit, avšak jen pro jasně vymezená data, za konkrétním účelem nebo pro přesně stanovenou akci, a nikoliv plošně na všechny prázdninové víkendy. Starosta Příbrami Jan Konvalinka (za ANO) řekl, že pro město se nic nemění. Radnici je podle něj líto, že města nemají kompetenci vymezovat dobu nočního klidu podle potřeb svých občanů. Ministerstvo vnitra chce s obcemi o případné změně zákona jednat.

Už loni vnitro pozastavilo účinnost sporného článku vyhlášky. Radnice vyhlášku hájila tak, že se snaží vyjít vstříc společenskému životu ve městě, že si na posunutou hodinu nočního klidu nikdo nestěžuje a že je obtížné předem ve vyhlášce konkretizovat všechny akce a jejich data.

„Chápeme to, rozumíme tomu, ale za stávající zákonné úpravy to prostě takto udělat nelze,“ reagoval ústavní soudce zpravodaj Pavel Šámal. Podle zákona o některých přestupcích může obec vyhláškou stanovit „výjimečné případy, zejména slavnosti nebo obdobné společenské nebo rodinné akce, při nichž je doba nočního klidu vymezena dobou kratší nebo při nichž nemusí být doba nočního klidu dodržována“.

Ústavní soud už dříve v podobných nálezech zdůrazňoval princip předvídatelnosti a výjimečnosti. „Napadené ustanovení nemá povahu výjimky, jak se tomuto výrazu běžně rozumí,“ uvedl soud v nálezu k příbramské vyhlášce.

„Odůvodnění prozatím nemáme k dispozici, a proto se nemohu blíže vyjádřit. Nicméně, podle informací rozhodnutí soudu nebylo jednomyslné, došlo k určité názorové variabilitě. Pro nás jako pro město se nic nemění. Je nám opravdu líto, že města, a teď je to obecně platné, nemají kompetenci vymezovat dobu nočního klidu dle potřeb svých občanů,“ komentoval rozhodnutí soudu starosta Konvalinka.

Ministerstvo vnitra nyní zvažuje změnu zákona, aby obce měly větší volnost při úpravě nočního klidu v letních měsících. „Samozřejmě jsme připraveni diskutovat případné změny právě se zástupci územních samospráv,“ řekl Miroslav Veselý z resortu vnitra.

Podobný nález soud vynesl i nedávno, tehdy se týkal Lokte na Sokolovsku a jeho vyhlášky o stanovení doby nočního klidu a regulaci hlučných činností. Vyhláška po dobu trvání Loketského kulturního léta posouvala začátek nočního klidu z 22:00 na 23:00. Loketské kulturní léto trvá od května do září, tedy pět měsíců.

Podle vnitra ovšem tak dlouhá a obecná výjimka přestává být výjimkou v pravém slova smyslu, což potvrdil také Ústavní soud. Posunutí nočního klidu by mělo být předvídatelným a výjimečným opatřením, zdůraznil tehdy soud.

úternímu nálezu uplatnilo odlišná stanoviska pět soudců ze současné čtrnáctičlenné sestavy. Jsou mezi nimi také nováčci, soudci Josef Baxa a Jan Wintr. Zaujali zdrženlivější postoj, místní záležitosti by se podle nich měly spravovat na úrovni co nejbližší občanům.

„Jelikož zákonodárce takovou pravomoc obcím svěřil, měl by ÚS spíše chránit takto vytvořený prostor pro tvorbu politické vůle obce. Zasáhnout by měl jen v případě, že by obec zjevně překročila rámec daný zákonem, například tak četným prolomením nočního klidu, že kratší noční klid již by nebyl výjimkou, nýbrž spíše pravidlem,“ stojí ve společném odlišném stanovisku soudců Baxy, Wintra, Radovana Suchánka, Josefa Fialy a Jiřího Zemánka.