Únikem ropné látky na Třebíčsku se zabývá policie pro podezření ze spáchání trestného činu

Loňský únik ropné látky na Třebíčsku prověřuje policie pro podezření ze spáchání trestného činu poškození a ohrožení životního prostředí z nedbalosti. ČT to sdělila mluvčí Vojenské policie Kateřina Mlýnková. Látka unikla ze základny vrtulníkového letectva Armády ČR. Neznámému pachateli hrozí až dva roky vězení nebo zákaz činnosti.

„Dne 23. ledna 2023 zahájil policejní orgán Kriminální služby Vojenské policie úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu poškození a ohrožení životního prostředí z nedbalosti, kterého se mohl dopustit neznámý pachatel,“ uvedla Mlýnková.

Ropné látky pocházejí z letecké základny Armády ČR v Náměšti nad Oslavou na Třebíčsku. Do Popůveckého potoka, který ústí do Dalešické přehrady, unikly loni v listopadu. Kontaminaci přehrady se podařilo hasičům předejít. Ropný zápach byl několik dní cítit především v obci Popůvky, které přímo sousedí se základnou vrtulníkového letectva.

Závada nebo pochybení člověka?

„S největší pravděpodobností se jednalo o vodu z výplachu palivových nádrží, kde mohlo být vyšší procento ropných látek,“ uvedl už krátce po úniku velitel 22. základny vrtulníkového letectva Rudolf Straka. Podle Armády ČR může být za havárií technická závada nebo lidské pochybení.

Dalešická přehrada zásobuje technickou vodou Jadernou elektrárnu Dukovany. Funguje na ní také přečerpávací vodní elektrárna, skládá se ze dvou nádrží – Dalešice a Mohelno. V případě prokázání spáchání trestného činu hrozí neznámému pachateli trest odnětí svobody až na dva roky nebo zákaz činnosti.