Ropné látky zřejmě unikly do potoka v Popůvkách na Třebíčsku. Lidé si stěžují na zápach

Události v regionech: Únik ropných látek na Třebíčsku (zdroj: ČT24)

Ropný zápach už třetím dnem cítí obyvatelé Popůvek na Třebíčsku. Ty přímo sousedí s náměšťskou základnou vrtulníkového letectva. Právě odtud nejspíš pochází látky, které kontaminovaly Popůvecký potok. Dál přitom pokračuje do Dalešické přehrady. Tam se znečištění zatím nedostalo.

Dva dny po úniku látky do potoka je v Popůvkách stále zápach evokující ropu nebo petrolej cítit. Drahomíra Fialová ve středu silný odér ucítila na verandě. „Moc to smrdělo, a to byl takový jiný smrad. Já nevím, co tam bylo puštěného,“ řekla.  

„S největší pravděpodobností se jednalo o vodu, která byla z výplachu palivových nádrží a kde mohlo být vyšší procento ropných látek,“ vysvětlil velitel 22. základny vrtulníkového letectva Rudolf Straka.

Čistírna odpadních vod z náměšťské základny je na kraji Popůvek. Jestli šlo o něčí pochybení nebo o technickou závadu, chce i vedení letiště dál vyšetřovat. „De facto většina se zachytila na obecním rybníčku a dál už prakticky skoro nic nešlo. Hasiči to měli všechno podchycené pěkně a dál se nic nedostalo,“ ujistil starosta Popůvek Martin Šigut (nestr.).

„Včera (ve čtvrtek – pozn. red.) v 11 hodin jsme tu hladinu dokázali tak snížit, že jsme řekli, že už nehrozí další ohrožení životního prostředí a místo jsme předali specializované firmě k likvidaci,“ konstatoval náměstek krajského ředitele HZS Vysočina Martin Totek.  

Zasaženou vodu při hladině hasiči dekontaminační firmy dál odčerpávají a odváží k likvidaci. A protože  během pátku déšť zvedal hladinu, nezávadnou vodu ode dna vypouští. Zábrany v podobě sorpčních hadů jsou rozestavené i dál po toku potoka. Ty poslední podle hasičů už preventivně, tam se kontaminace nedostala. Na Dalešické přehradě přesto pro jistotu postavili i nornou stěnu.