Trať u Bíliny, kde se srazily nákladní vlaky, je po dvou týdnech oprav průjezdná

Bez omezení již jezdí vlaky po trati přes nádraží Světec na Teplicku, kde se o Velikonocích střetly dva nákladní vlaky. Při nehodě zahynul strojvedoucí jednoho vlaku. I když u trati ještě práce pokračují, výluka skončila. Vyšetřování nehody dále pokračuje.

Vlaky se na trať přes Světec vrátily v pondělí, kdy Správa železnic zprovoznila část kolejí, nyní jsou již sjízdné všechny. „Během dalších dní budou probíhat dokončovací práce,“ upozornila mluvčí Správy železnic Nela Frýbová, podle níž však práce u trati již nemají vliv na železniční dopravu. Po dvou týdnech tedy skončila mimořádná výluka, již si vyžádala tragická nehoda ze 4. dubna.

V době výluky musely jezdit nákladní vlaky odklonem a osobní vlaky byly nahrazeny autobusem. Nehoda se stala východně od Bíliny na trati, která vede do Úpořin a dále do Ústí nad Labem. Využívá ji především nákladní doprava, osobní vlaky po ní jezdí v hodinových intervalech.

Po nehodě, kterou nepřežil strojvedoucí jednoho nákladního vlaku a druhý utrpěl zranění, trvalo několik dnů, než se hasičům podařilo oba stroje od sebe oddělit. Až po rozřezání lokomotiv bylo možné je z Úpořin odvézt k likvidaci. Byla nutná také sanace půdy, kam unikla nafta, opravit trať i trakční vedení.

Padesátimilionová škoda vznikla hlavně na trati a lokomotivách. Podařilo se uchránit náklad – jeden vlak vezl propan-butan a druhý uhlí.  

Vyšetřování nehody pokračuje. Podle jeho předběžných závěrů zřejmě jeden vlak projel signál Stůj. „Měl zastavit před návěstidlem, což se nestalo. Nenašli jsme žádnou chybu na zabezpečovacím zařízení,“ řekl již dříve generální inspektor Drážní inspekce Jan Kučera.