Strojírenský veletrh v Brně se přesouvá na listopad. Pořadatel věří, že ho očkování umožní

Termín Mezinárodního strojírenského veletrhu (MSV), jehož 62. ročník se měl na brněnském výstavišti konat původně loni v říjnu, se posouvá z letošního září na listopad. Vedení Veletrhů Brno o tom rozhodlo kvůli vývoji pandemie koronaviru. Společnost očekává, že očkování proti nemoci covid-19 zabere a začne rozvolňování, které konání jedné z nejnavštěvovanějších akcí v Brně umožní.

„Věříme, že ve druhé polovině roku se dostaví výsledky vakcinační strategie a dojde k postupnému návratu k normálnímu životu. Očekáváme, že v listopadovém termínu bude možné uspořádat MSV již bez výrazných omezujících opatření,“ uvedl generální ředitel Veletrhů Brno (BVV) Jiří Kuliš. 

Podle šéfa brněnských veletrhů se jedná o strategické rozhodnutí, které má za cíl umožnit konání veletrhu za relativně standardních podmínek, i když ve svém důsledku znamená změnu termínů většiny na podzim plánovaných akcí, doplnil Kuliš.

Vystavovatelé souhlasí

Podle ředitele MSV Michalise Busiose oceňují přesun na listopad i samotní vystavovatelé. „Z jednání s vystavujícími firmami a partnerskými svazy vyplynulo, že rozhodnutí o posunu do listopadu je správným krokem. Termín umožní firmám lepší přípravu, nekoliduje s žádnou jinou významnou oborovou akcí v zahraničí. Ve druhé polovině roku snad bude umožněno i cestování, a bude tak možná mezinárodní účast vystavovatelů i návštěvníků,“ uvedl.

BVV kvůli omezením souvisejícím s pandemií bojují s těžkou finanční situací. Zrušit musely nejen dva největší veletrhy, které se v areálu konají, MSV a zemědělský TechAgro, ale i řadu dalších menších akcí.

Ztráty až 280 milionů

Posledním větším veletrhem, který se uskutečnil v tradiční podobě, byl loňský Motosalon na začátku března. Všechny ostatní velké veletrhy, včetně bezpečnostních veletrhů IDET a PYROS nebo stavebního veletrhu, byly posunuty nebo ročník vynechají.

Tržby společnosti klesly o 90 procent a ztráty se pohybují mezi 250 až 280 miliony korun. Společnost propustila desítky zaměstnanců a žije z pětiletých úspor, které měly původně sloužit na rozvoj BVV. Společnost se bude hlásit o podporu z vládního programu Covid –  veletrhy.