Ve Středočeském kraji jednají STAN, ODS, Piráti a Spojenci. Hejtmankou by měla být Pecková

Krajské volby ve Středočeském kraji vyhráli Starostové a nezávislí, získali přes 22 procent hlasů. Na druhém místě skončila ODS s více než 19,5 procenta. V současné době v kraji vládnoucí ANO skončilo až na třetím místě se ziskem 18,5 procenta hlasů. Vítězné hnutí STAN oznámilo záměr o koalici jednat s ODS, Piráty a Spojenci pro Středočeský kraj. Do zastupitelstva se tentokrát nedostali zástupci ČSSD a KSČM, sociální demokraté tak přišli o 11 mandátů, komunisté o osm. Volební účast přesáhla 40 procent.

Lídryně kandidátky STAN Petra Pecková poděkovala voličům, že přišli k volbám i přes koronavirovou krizi. Volební účast přes 40 procent označila za úžasnou. „Jsem strašně šťastná, že jsme získali takový úžasný výsledek, chtěla bych všem voličům poděkovat. A chtěla bych jim hlavně poděkovat, že k těm volbám přišli, covid necovid,“ řekla Pecková.

„Já to vidím jako takový pěkný symbol, že lidem nejsou věci veřejné jedno a že je pro ně důležité, kdo a jakým způsobem bude řídit Středočeský kraj,“ dodala. Podle šéfa hnutí STAN Víta Rakušana je Pecková kompetentní kandidátkou na hejtmanku a strana vede jednání tak, aby pro ni tuto funkci získala.

STAN jednali s ODS, Piráty a Spojenci pro Středočeský kraj, které tvoří TOP 09, Hlas a Zelení, už v sobotu večer. „Jednali jsme všichni společně, dohromady. Deklarovali jsme zájem utvořit takhle širokou koalici s tím, že v opozici by zůstalo ANO,“ uvedla Pecková.

Nová koalice by se opírala o 50 z celkového počtu 65 hlasů v zastupitelstvu. Vítězní STAN mají 18 křesel, druhá ODS 16, Piráti 12 a Spojenci čtyři. ANO, které ve středních Čechách dosud vládlo, získalo 15 mandátů. Povolební jednání jsou podle Peckové vstřícná a odpoledne pokračují. „Věřím tomu, že se dohodneme,“ dodala.

Pecková chce, aby byla všechna místa v krajské radě obsazena lidmi s dostatečnou erudicí. „O tom budeme jednat a to bude ještě chvíli trvat. Takže si nemyslím, že bude rychle nějaký výsledek. Zatím je výsledek ten, že chceme spolupracovat a udělat širokou koalici,“ řekla.

Poměr křesel

Jaký bude poměr křesel v budoucí krajské radě, zatím nebylo určeno. V jejím čele by měla zasednout Pecková, přestože například lídr ODS Martin Kupka a dvojka na kandidátce STAN Vít Rakušan dostali více preferenčních hlasů. Podle Peckové je lepší výsledek Kupky a Rakušana logický, protože jsou oba známější politici než ona. „Zatím nikdo nezpochybňuje, že bychom měli mít hejtmana a že bych to měla být já,“ uvedla.

Počítá už s tím, že jako hejtmanka bude muset vyřešit své angažmá v čele mnichovické radnice. Na pozici uvolněné, tedy placené místostarostky již nastoupila Margita Valentová (nez.) a Pecková předpokládá, že po zvolení hejtmankou na funkci starostky buď rezignuje hned, nebo se na přechodnou dobu stane neuvolněnou starostkou, aby mohla snáze předat agendu kolegům. Poukázala na to, že se změnou v čele radnice je spojeno velké množství administrativy. „Říkali jsme si, že to nebudeme dělat narychlo, ale maximálně do půl roku nebo tří měsíců,“ dodala. Zastupitelkou Mnichovic by ráda zůstala i nadále.

On-line přenos

Krajské a senátní volby 2020

  • 23:28

    Lidé v Řevnicích u Prahy se v referendu vyslovili proti využití bývalého průmyslového areálu pro další výstavbu. Zároveň souhlasili s vymezením ploch pro zeleň v oblasti Na Vrážce. Referendum je platné, část týkající se průmyslového areálu však není závazná.

  • 23:26

    Nejvíce zastupitelských mandátů ztratily v letošních krajských volbách ČSSD (ztráta 88 zastupitelů) a KSČM (73). Naopak Piráti jich získali asi 20krát více než před čtyřmi lety, a to 99. Skoro dvojnásobný počet zastupitelských křesel, konkrétně 35, bude mít v krajích hnutí SPD.

  • 23:04

    První kolo senátních voleb vyhráli Starostové. Jejich kandidáti postoupili v deseti z 27 obvodů a jeden mandát obhájili už v úvodním kole. Kandidáti navržení ODS uspěli v deseti obvodech, ANO v devíti, KDU-ČSL v sedmi. Adepti navržení ČSSD, která obhajovala deset křesel, se prosadili ve třech obvodech.

Jermanová se těší do opozice, podle Babiše je jejích afér škoda

Dosavadní středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) se těší na opoziční roli. „Na opozici se velmi těším, protože ta pozice je vždycky snadnější. Takže my se těšíme všichni, pokud tam skončíme,“ uvedla.

V politice je však podle ní třeba počítat se vším, takže je otevřená i případnému jednání s ostatními stranami. „Zatím nás nikdo neoslovil. Pokud nějaká nabídka přijde, tak se třeba dozvíte, že to bude jinak,“ dodala.

Na dotaz, zda nebude vyvozovat odpovědnost za volební výsledek, Pokorná Jermanová uvedla, že ANO vzhledem k těsným výsledkům neprohrálo a navíc bude krajský volební sněm, kde se bude rozhodovat o novém vedení. Zároveň si nemyslí, že by byla slabým lídrem.

Premiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš považuje výsledek své strany ve Středočeském kraji za příjemné překvapení. „Je velká škoda, že paní hejtmanka si to pokazila různými aférkami,“ poznamenal.

Různé prognózy podle Babiše hovořily o tom, že ANO ve Středočeském kraji získá 13 procent. Na dotaz, zda by výsledek ANO byl obecně lepší, kdyby nebyla lídryní kandidátky znovu Pokorná Jermanová, Babiš odpověděl, že si myslí, že „kdybychom neměli covid-19, výsledek by byl podstatně lepší“.

Občanští demokraté a Piráti si výrazně polepšili

Lídr středočeské kandidátky ODS a místopředseda strany Martin Kupka považuje dosavadní výsledek strany v kraji za úspěch. „Pro nás je to obrovské zlepšení oproti volbám v roce 2016, kdy jsme měli 13 procent, je to opravdu skoro o polovičku víc, znamená to také významné navýšení v počtu mandátů,“ řekl při příchodu do štábu strany.

Za velký úspěch považují volební výsledek ve středních Čechách i Piráti. „Pro nás je to obrovský úspěch, máme třikrát menší rozpočet na kampaně než ANO a ODS, což byli naši největší soupeři. Pro Piráty je to velký úspěch, protože kandidujeme do krajského zastupitelstva už potřetí,“ řekl lídr Jiří Snížek. Uvedl, že Piráti chtějí být v krajské radě a prosazovat svůj program.

Propad KSČM a ČSSD. Povšík dá funkci k dispozici

Naopak pro středočeskou KSČM je výsledek zklamáním. Komunisté ve volbách ve středních Čechách přišli o všech osm mandátů. Pokud jde o vyvození odpovědnosti za výsledek voleb, lídr kandidátky Zdeněk Štefek uvedl, že by s tím problém neměl. Nejdříve se ale bude výsledky voleb zabývat krajský výbor.

Neúspěchem jsou volby i pro ČSSD, strana ztratila všechny mandáty. Předseda středočeské buňky Robin Povšík svolá krajskou konferenci a dá na ní svou funkci k dispozici.

Volby 2020: Středočeský kraj (zdroj: ČT24)

Středočeský kraj má 65 zastupitelů, o hlasy voličů se letos na šestnácti kandidátních listinách ucházelo 856 kandidátů.

V roce 2016 vyhrálo krajské volby ANO se ziskem 20,76 procenta hlasů a 16 mandáty před Starosty a nezávislými s 18,43 procenta hlasů a 15 mandáty. Do zastupitelstva se dále dostaly ČSSD (jedenáct křesel), ODS (deset křesel), KSČM (osm křesel) a TOP 09 (pět křesel).

Koalici v radě kraje poté tvořily nejprve ANO, STAN, ODS a část zastupitelů zvolených za TOP 09 (dohromady 44 zastupitelů). Hejtmankou Středočeského kraje se následně stala Jaroslava Pokorná Jermanová, která kandidovala za ANO.

Tato koalice se však v říjnu 2017 rozpadla a nahradila ji nová koalice hnutí ANO a ČSSD (dohromady 27 zastupitelů), kterou podporuje KSČM (i s komunisty 35 zastupitelů). Hejtmankou zůstala Jaroslava Pokorná Jermanová až dosud.

Byty v Milovicích se prodávat nebudou, rozhodlo referendum

Lidé v Lysé nad Labem odmítli v místním referendu prodej obecních bytů v nedalekých Milovicích. V referendu hlasovalo 45,36 procenta lidí, aby bylo platné, musí hlasovat alespoň 35 procent lidí. Pro to, aby byty zůstaly v majetku města, hlasovalo téměř 75,5 procenta voličů, referendum je tedy závazné.

Podle starosty Karla Otavy (ČSSD) jde o byty, které město získalo před zhruba 22 lety od státu po odsunu sovětské armády. Na jejich rekonstrukci tehdy čerpalo dotace. Město mělo prodejem získat zhruba 500 milionů.

Nájemníci ve většině bytů nyní platí 68 korun za metr čtvereční. Aby mohli platit vyšší nájem, bylo by nutné investovat do rekonstrukce bytů. Město ale do bytů mimo své území již investovat nechce, proto je chtělo jednorázově prodat.

Lidé v Řevnicích u Prahy se v referendu vyslovili proti využití bývalého průmyslového areálu pro další výstavbu. Zároveň souhlasili s vymezením ploch pro zeleň v oblasti Na Vrážce. Referendum je platné, část týkající se průmyslového areálu však není závazná, vyplývá z informací na úřední desce.

Voliči odpovídali na otázku, zda souhlasí s tím, aby město učinilo veškeré kroky, aby plocha areálu betonárny umožňovala umístění staveb pro občanskou vybavenost, kanceláře, drobnou nerušící výrobu a bydlení, dále umístění zeleně, komunikací a technické infrastruktury.

V případě areálu betonárny hlasovalo pro odpověď ano 596 voličů, opačnou variantu zvolilo 666 voličů a 23 neoznačilo žádnou odpověď. Vymezení zelených ploch podpořilo 1041 voličů, 212 bylo proti a 33 se zdrželo. 

Piráti: Jednání potrvají nejméně dva týdny

Povolební jednání potrvají nejméně dva týdny, řekl lídr kandidátky Pirátů Jiří Snížek. V tak velkém kraji, jako je Středočeský, je podle něj před podpisem koaliční smlouvy nutné dojednat plno věcí. Namátkou jmenoval otázky typu integrace dopravy, další výstavba či optimalizace školství.

První společná schůzka se uskutečnila v sobotu večer a během nedělního odpoledne jednání pokračují. „Myslím, že jednání budou trvat minimálně 14 dnů. Pod týden se určitě nevejdeme,“ uvedl Snížek. „Problémů a věcí, které budeme muset probrat ještě předtím, než nějakou smlouvu podepíšeme, je strašně moc a bude to vyžadovat hodně času. A i hodně lidí,“ dodal.

Piráti budou mimo jiné požadovat ustavení výboru pro územní rozvoj a výboru pro informační technologie. „Výbor pro územní rozvoj je pro nás klíčový, protože Středočeský kraj roste tempem 16 tisíc lidí za rok. Chceme, aby se stavělo rozumně a aby se nemuselo všude jezdit autem,“ řekl Snížek.