Stíhání muže, který v benešovské nemocnici vytáhl zbraň, státní zástupkyně zastavila. Byl nepříčetný

Státní zástupkyně zastavila trestní stíhání třiašedesátiletého muže, který loni v listopadu ohrožoval nožem a střelnou zbraní zdravotníky v benešovské nemocnici. Podle znaleckého posudku nebyl v době spáchání skutku pro nepříčetnost trestně odpovědný, uvedla ve středu na webu policejní mluvčí Barbora Schneeweissová. Při incidentu nebyl nikdo zraněn, policisté u muže po zadržení našli dvě plynové zbraně a dva nože. Obvinili ho z nebezpečného vyhrožování a výtržnictví, za což mu hrozily až tři roky vězení.

Podle Schneeweissové státní zástupkyně Okresního státního zastupitelství v Benešově stíhání zastavila. „Z výsledku znaleckého posudku z oboru zdravotnictví, odvětví psychiatrie, vyplynulo, že třiašedesátiletý muž nebyl v době spáchání skutku pro nepříčetnost trestně odpovědný. V době spáchání skutku měl zcela vymizelé ovládací a rozpoznávací schopnosti,“ uvedla mluvčí.

Incident se stal 29. listopadu před 15:00. Záchranná služba převezla muže na chirurgickou ambulanci k ošetření, pacient tam však z batohu vytáhl nůž a poté i střelnou zbraň a začal personál ohrožovat. Zdravotníci z ordinace okamžitě utekli, muže na ambulanci zamkli a zavolali na linku 158.

Policisté proti muži zakročili ještě před příjezdem zásahové jednotky. Po několika výzvách, aby odložil zbraň, a po několikaminutovém vyjednávání použili taser a zpacifikovali ho. Následně muže odzbrojili a zadrželi.