TÉMA

Nepříčetnost

Atentátník na Reagana vyšel na svobodu. Amerika na to kouká s rozpaky

Federální soud v USA pustil bezpodmínečně na svobodu Johna Hinckleyho, který se v roce 1981 pokusil zastřelit tehdejšího prezidenta Ronalda Reagana. Hinckley žil od roku 2016 pod kontrolou úřadů v domě své matky. Předchozích 35 let strávil na uzavřeném oddělení psychiatrické nemocnice. Reaganova nadace rozhodnutí justice kritizovala. Podle velvyslance v USA Hynka Kmoníčka přichází rozhodnutí v nevhodné době.
15. 6. 2022|

Stíhání muže, který v benešovské nemocnici vytáhl zbraň, státní zástupkyně zastavila. Byl nepříčetný

Státní zástupkyně zastavila trestní stíhání třiašedesátiletého muže, který loni v listopadu ohrožoval nožem a střelnou zbraní zdravotníky v benešovské nemocnici. Podle znaleckého posudku nebyl v době spáchání skutku pro nepříčetnost trestně odpovědný, uvedla ve středu na webu policejní mluvčí Barbora Schneeweissová. Při incidentu nebyl nikdo zraněn, policisté u muže po zadržení našli dvě plynové zbraně a dva nože. Obvinili ho z nebezpečného vyhrožování a výtržnictví, za což mu hrozily až tři roky vězení.
30. 3. 2022|

Ozbrojený muž, který na Úřadu vlády trval na setkání s Babišem, je nepříčetný. Policie případ odložila

Kriminalisté uzavřeli případ listopadového incidentu na Úřadu vlády, kdy se muž ozbrojený nožem a plynovou pistolí pokusil setkat s tehdejším premiérem Andrejem Babišem (ANO). Ze znaleckých zkoumání podle policie vyplynulo, že je muž nepříčetný a kriminalisté ho tak nemohou kvůli jeho psychickému stavu stíhat. Policisté tak navrhli uložení ochranného léčení. Na dotaz ČT to uvedl mluvčí pražské policie Jan Rybanský. Třiatřicetiletý muž se s Babišem nesetkal, ochranná služba ho zadržela poté, co začal být agresivní a chtěl vytáhnout pistoli.
21. 3. 2022|