Ozbrojený muž, který na Úřadu vlády trval na setkání s Babišem, je nepříčetný. Policie případ odložila

Kriminalisté uzavřeli případ listopadového incidentu na Úřadu vlády, kdy se muž ozbrojený nožem a plynovou pistolí pokusil setkat s tehdejším premiérem Andrejem Babišem (ANO). Ze znaleckých zkoumání podle policie vyplynulo, že je muž nepříčetný a kriminalisté ho tak nemohou kvůli jeho psychickému stavu stíhat. Policisté tak navrhli uložení ochranného léčení. Na dotaz ČT to uvedl mluvčí pražské policie Jan Rybanský. Třiatřicetiletý muž se s Babišem nesetkal, ochranná služba ho zadržela poté, co začal být agresivní a chtěl vytáhnout pistoli.

„Na základě výsledků znaleckých zkoumání, byl případ z důvodu zdravotního stavu (nepříčetnost) podezřelého odložen. Kriminalisté předali spis Obvodnímu státnímu zastupitelství pro Prahu 1 s podnětem k vydání návrhu na uložení ochranného léčení,“ uvedl Rybanský. Policie již předtím uvedla, že je muž v lékařském zařízení v Bohnicích.

Na incident upozornil začátkem loňského prosince tehdejší premiér Andrej Babiš na svém facebookovém profilu. Expremiér uvedl, že kvůli opatřením proti šíření onemocnění covid-19 čelí výhrůžkám. „Včera sem přišel takovejhle borec a chtěl mě napadnout,“ řekl ve videu Babiš a ukázal fotografii, na které je vidět pistole, nůž či vrhací hvězdice. „Policie ho zpacifikovala na vrátnici,“ dodal expremiér.

Policie následně upřesnila, že k incidentu došlo už 24. listopadu. Policejní mluvčí k incidentu na Úřadu vlády doplnil, že muž se na vrátnici dožadoval osobního předání dopisu konkrétní osobě. Pracovníci úřadu vlády mu ale vysvětlili, že to není možné a ať dopis nechá na vrátnici, že později dojde k jeho předání. Muž to podle policie rázně odmítl a dožadoval se osobního předání.

„Jeho verbální agrese se začala stupňovat, na což zareagovali policisté ochranné služby a muže opakovaně upozornili, aby se choval slušně. Ten se na ně obořil a se slovy 'pojď na férovku' si pravou rukou sáhl pod kabát, kde měl pistoli. Členové ochranné služby okamžitě zareagovali a muže z obavy, že zbraň použije, za pomoci donucovacích prostředků zadrželi a zbraň zajistili,“ popsal tehdy Rybanský.

Pokud by policie muže obvinila, hrozilo by mu až šestileté vězení. Podezřelý byl z trestného činu výtržnictví a násilí proti úřední osobě.

Babiš čelil výhrůžkám již v minulosti. Na konci loňského února v diskusním pořadu CNN Prima News uvedl, že existuje člověk, který chce zastřelit jeho i jeho rodinu. Policie potom dům tehdejšího premiéra střežila. Podezřelý muž byl zatčen ve Španělsku a policie ho obvinila z vydírání. „Ten pán mi napsal omluvný dopis,“ uvedl následně loni v dubnu Babiš. O měsíc později se muž dohodl se státním zástupcem na dvouletém podmíněném trestu a soud dohodu schválil.