Babiš uvedl, že se ho pokusil napadnout ozbrojený muž

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) uvedl, že se ho minulou středu pokusil napadnout ozbrojený muž. Útočník byl zadržen na vrátnici Úřadu vlády. Babiš o tom informoval na svém Facebooku, když odpovídal na dotaz muže nespokojeného s protiepidemickými opatřeními. Policie o incidentu na Úřadu vlády ví a prověřuje ho, řekl její mluvčí Jan Rybanský.

Babiš uvedl, že kvůli opatřením proti šíření onemocnění covid-19 čelí výhrůžkám. „Včera sem přišel takovýhle borec a chtěl mě napadnout,“ řekl ve čtvrtek premiér, který ukázal fotografii, na které je vidět pistole, nůž či vrhací hvězdice. „Policie ho zpacifikovala na vrátnici,“ dodal.

Andrej Babiš
Zdroj: Facebook Andreje Babiše

Mluvčí pražské policie večer sdělil, že ví o incidentu na Úřadu vlády. „Víme o něm, zadokumentovali jsme ho a pražská policie ho prověřuje,“ dodal Rybanský. Podrobnější informace k případu by mohl sdělit v pátek.

Mluvčí Úřadu vlády Jana Adamcová ČT ve čtvrtek večer sdělila, že na úřad se „za účelem předání zásilky premiérovi snažila dne 24. 11. dostat osoba, která byla vzhledem k podezřelému a agresivnímu chování následně zajištěna.“ Po přivolání místního oddělení policie byla pak převezena na služebnu. „Byly u ní zajištěny různé předměty, které by významným způsobem mohly ohrozit zdraví a život osob a to včetně pistole a bodných zbraní.“ Další úkony jsou záležitostí policie, dodala mluvčí. 

Není to poprvé, kdy premiér Babiš čelil výhrůžkám. Na konci února v diskusním pořadu CNN Prima News uvedl, že existuje člověk, který chce zastřelit jeho i jeho rodinu. Policie potom střežila premiérův dům. Podezřelý muž byl zatčen ve Španělsku a policie ho obvinila z vydírání. „Ten pán mi napsal omluvný dopis,“ uvedl Babiš v půlce dubna. O měsíc později se muž dohodl se státním zástupcem na dvouletém podmíněném trestu a soud dohodu schválil.