Středočeský kraj zvažuje koupi Hrabalovy chaty v Kersku. Se zpřístupněním veřejnosti by pomohl stát

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) a zástupci Středočeského kraje podepsali memorandum o spolupráci, která by měla vést ke zpřístupnění chaty Bohumila Hrabala v Kersku veřejnosti. Chatu by koupil kraj, stát pak pomohl s provozem a obsahovou náplní budoucí expozice. Hejtmanka Petra Pecková (STAN) po podpisu řekla, že ještě není jasné, zda kraj chatu koupí, jednat by o tom měli radní v listopadu.

Poslední dobou máloco podle hejtmanky tak rozdělilo kolegy na kraji i veřejnost jako záměr koupit Hrabalovu chatu v Kersku. Dům s pozemkem se v létě objevil v nabídce realitní kanceláře za 11,9 milionu korun. „Jedna část říká, bezpodmínečně to kupte, druhá část říká, že pozemek je předražen a stavba již není ve stavu, v jakém byla za Bohumila Hrabala, a říká, opravte nám raději silnice,“ popisuje Pecková.

„Všichni budeme mít odkaz Bohumila Hrabala na mysli a memorandum je důležitý článek pro další jednání,“ dodala. Doplnila, že jednání nejsou při škrtech, které kraj dělá, jednoduchá. Podobná příležitost se ale podle ní nemusí opakovat, a ona sama by nebyla ráda, kdyby ji kraj nevyužil.

Příležitost zachovat vzpomínku na spisovatele

„Není to byznys, je to příležitost, kterou bychom chtěli využít, je to poslední místo, kde žil Hrabal, figurovalo v jeho textech. Může to být centrum pro vzpomínku, ale i pro život literatury do budoucna,“ míní Zaorálek. Podle něj česká literatura nemá tolik hvězd, které se prosadily ve světě.

„V Lipnici máme objekt, který připomíná Jaroslava Haška. Kundera žije v Paříži. Objekt, kde v Libni Hrabal žil, neexistuje. Takže jediné, co zbylo, je areál v Kersku. Nic dalšího se neobjeví,“ doplnil k tomu, proč je podle něj důležité Hrabalovu chatu získat.

Na dotaz, proč chatu nekoupí stát, ministr uvedl, že je třeba vědět, jestli bude o daný objekt dobře postaráno v místě, kde se nachází, což podle něj dnešní memorandum naznačuje. Stát by měl pomoci s provozem a obsahovou náplní budoucí expozice. Na tom by se podílely příspěvkové organizace obou institucí – za kraj Polabské muzeum, za ministerstvo Památník národního písemnictví.

Hrabalovi odkázali chatu sousedům

Radní pro kulturu Václav Švenda (TOP 09) upřesnil, že jednání zastupitelstva o koupi chaty je naplánováno na 29. listopadu. „Čekáme na oficiální nabídku s aktuální cenou i s konstrukcí ceny, jaká bude případně sleva z původní ceny pro Středočeský kraj. Doufám, že kraj bude koupi realizovat,“ řekl.

Kersko je součástí obce Hradišťko na Nymbursku. Sousedé z chatové osady Kersko byli Hrabalovi předlohou pro knihu Slavnosti sněženek, podle níž vznikl i stejnojmenný film režiséra Jiřího Menzela. Spisovatel chatu koupil v roce 1965. Bezdětní Hrabalovi odkázali chatu sousedům.