Milované Kersko by Hrabal po třiceti letech nepoznal

Praha – Oscarový režisér Jiří Menzel se spolu s Reportéry ČT vypravil do známé osady Kersko, kde natočil svůj nezapomenutelný snímek Slavnosti sněženek. Ne snad proto, aby vzniklo pokračování – to už by ostatně ani nešlo. Jak ukazuje reportáž Karla Vrány, od změny režimu tam vyrostly kulisy, které by podle Jiřího Menzela byly vhodné spíš pro satiru. Domky pábitelů zastínily honosné vily. Kam zmizelo Hrabalovo poetické Kersko?

Přesně před třiceti lety se v Kersku natáčel slavný film režiséra Jiřího Menzela Slavnosti sněženek, který vznikl na motivy povídek neméně slavného spisovatele Bohumila Hrabala. Od roku 1983 se ale Kersko změnilo k nepoznání. Místo skromných chat a domků se v osadě staví předimenzované vily na pozemcích obklopených masivními zdmi. Místní obyvatelé říkají: Je to konec starého Kerska, jak ho zachytili Bohumil Hrabal a Jiří Menzel.

Jednu z vil tu nedaleko známé Hájenky staví i bývalý poslanec za ODS Petr Tluchoř, který byl letos v červnu obviněn z korupce, protože podle policie společně s dalšími poslanci vyměnil svůj mandát za místo ve státem řízených firmách. Nejvyšší soud později jeho stíhání s ohledem na poslaneckou imunitu zastavil.

Podívejte se na galerii:

Tluchořův rozestavěný dům kvůli své podobě a rozměrům budí emoce. Jeho majitel na žádost o rozhovor nereagoval. Nutno však dodat, že exposlanec není sám, kdo v Kersku postavil takovou vilu. Obří objekty tu vybudovali také podnikatelé z bývalého Sovětského svazu. Dnes jsou většinou opuštěné.

„To, co tam pravděpodobně staví pan Tluchoř, je pro mě odporná stavba absolutně se nehodící do Kerska,“ říká jeden ze starousedlíků Vladimír Jilemnický. „Podivná pseudovila. Přebujelé ego, hrady a zámky, žádná architektura,“ hodnotí stavbu architekt Jiří Lasovský, podle kterého stavby postrádají uměřenost původní architektury.

„Ty nové stavby měřítko v žádném případě nemají. Jsou to takové šmoulí paláce, šmoulí domky. Plno vikýřů, plno různého materiálu, nedostatek, totální nedostatek vkusu,“ pokračuje Lasovský. Nad okázalým stylem se pozastavuje i samotný režisér. „Vždyť tady jsou přece krásné prvorepublikové chaty, chalupy, vilky, ale všechno jaksi, řekl bych, skromně,“ říká Menzel.

Sněženky v Kersku vadnou (zdroj: ČT24)

Místostarostka Hradišťka–Kerska Jana Kubová namítá, že stavební úřad nemá možnost, jak proti nevkusným stavbám zasáhnout. „Když si někdo chce postavit dům, my mu nemůžeme diktovat, jak má ten dům vypadat. Bohužel nám to zákon neumožňuje. Máme určitá pravidla stanovená územním plánem, ale nemůžeme říct, jestli někdo bude mít rovnou střechu, jestli bude mít někdo štít … To si jako úřad nemůžeme dovolit,“ vysvětluje Kubová.

Bylo by vůbec možné v současném Kersku natočit pokračování Slavností sněženek? „Dalo by se, ale byla by to taková krutá satira. Poněvadž, kdo by v tom asi tak chtěl bydlet, že jo?“ odpovídá si na závěr reportáže otázkou Jiří Menzel.