Soud podmíněně zastavil stíhání mladíka, který vyhrožoval bombovými útoky v cizině

Okresní soud Plzeň-sever podmíněně zastavil stíhání mladíka, který čelil obžalobě z vyhrožování bombovými útoky v cizině. Nařídil mu sociální výcvik a psychologické poradenství, další rok a půl pak nesmí spáchat trestný čin. Vyplývá to z pravomocného rozhodnutí, které ČT získala. Muž z Plzeňska v roce 2021 vyhrožoval přes sociální síť odpálením bomby ve dvou mediálních firmách v USA a Švédsku. Českou policii na případ upozornila americká FBI.

Dvacetiletý muž, který pochází z okolí Nýřan na Plzeňsku, měl přes sociální síť vyhrožovat odpálením bomb ve dvou firmách. Šlo o švédskou hudební společnost Spotify a americkou televizní stanici Fox News. Výhružek si všiml americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI), který následně upozornil českou policii.

Kriminalisté obvinili mladíka ze šíření poplašné zprávy a z násilí proti skupině obyvatel a proti jednotlivci. Hrozily mu až tři roky vězení. Plzeňský okresní soud teď ale jeho stíhání podmíněně zastavil. Mladíkovi stanovil zkušební lhůtu osmnáct měsíců, během které nesmí spáchat trestný čin, a uložil mu navštívit program sociálního výcviku a psychologickou poradnu.

Příspěvky psal jako mladistvý

Soudce Radek Vydra rozhodnutí odůvodnil mimo jiné tím, že se muž k činu přiznal. „K motivům svého jednání uvedl, že se jednalo o vtip, kterým chtěl pobavit kamarády, které má na internetu. Výhrůžky nemyslel vážně. Svých činů lituje,“ citoval Vydra mladíkovu výpověď v usnesení o zastavení stíhání. Při rozhodování přihlédl i k jeho chování a prospěchu na střední škole.

„Soud tak dospěl k závěru, že je naplněn předpoklad, že vzhledem k osobě obviněného, jeho dosavadnímu způsobu života a okolnostem případu, lze důvodně podmíněné zastavení trestního stíhání považovat za dostačující, a to i s ohledem na to, že obviněný se presumované trestné činnosti dopustil částečně jako mladistvý a částečně ve věku blízkém věku mladistvých,“ uzavřel soudce.

Rozhodnutí je pravomocné, státní zástupkyně totiž nevyužila možnost podat stížnost. Mladík psal příspěvky v říjnu a prosinci 2021, v prvním případě mu bylo ještě sedmnáct let.