Soud poslal do vazby exředitele Krajské zdravotní a další čtyři z deseti obviněných v kauze nemocnic

Obvodní soud pro Prahu 9 poslal do vazby bývalého ředitele ústecké Krajské zdravotní Petra Malého i podnikatele Tomáše Buriana, který měl řídit skupinu, jež ovlivňovala veřejné zakázky v Krajské zdravotní a v jihlavské nemocnici. Následně do vazebních cel zamířili i podnikatelé Miroslav Hůserek a Jan Mára a nakonec i ředitel Nemocnice Jihlava Lukáš Velev. Policie v kauze začala stíhat deset lidí kvůli podezření z korupce při nákupu zdravotnického materiálu. V pondělí kvůli tomu ve zdravotnických zařízeních zasahovala Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ).

Soud zhodnotil, že by mohl Malý ovlivňovat svědky. Státní zástupce ani advokát bývalého ředitele nechtěli rozhodnutí komentovat. Ve vazební věznici skončil také podnikatel Tomáš Burian, který podle informací Deníku N řídil organizovanou skupinu ovlivňující veřejné zakázky v krajských nemocnicích.

„Klient byl vzat do vazby. Zvážíme podání stížnosti,“ řekl po skončení vazebního jednání Burianův advokát Radek Jilg. Soud podle něj poslal podnikatele do vazby ze všech tří možných důvodů, tedy že by mohl uprchnout, ovlivňovat svědky i pokračovat v páchání trestné činnosti.

Burian se podle svého právního zástupce necítí vinen a doufá, že se to u soudu prokáže. „Jsme úplně na začátku trestního procesu. Bude to složitější, delší proces,“ uvedl advokát.

Deník N v úterý uvedl, že ředitelé krajských nemocnic na základě příkazů majitele společnosti A Pharm Česká republika Buriana ovlivňovali veřejné zdravotnické zakázky tak, aby je vyhrávaly spřátelené firmy. Společnosti si zakázky uměle navyšovaly zhruba o deset procent, které si pak skupina rozdělovala, stojí podle serveru v usnesení o zahájení trestního stíhání. Podnikatel podle kriminalistů členům skupiny vyhrožoval násilím nebo postihem od spřátelených policistů.

Soud poslal do vazby také podnikatele Miroslava Hůserka a Jana Máru, který stejně jako Hůserek dodával do nemocnic zdravotnické vybavení. Mára si proti rozhodnutí podal stížnost, uvedl jeho právní zástupce Lukáš Eichinger. Důvody pro uložení vazby pro jeho klienta byly podle něj hraniční. Podnikatel podle Eichingera vinu odmítá. „Myslím, že s tou věcí nemá prakticky nic společného. Jak on sám řekl, naletěl na špatné lidi a včas nerozeznal, co vlastně činí,“ prohlásil advokát.

Kvůli šéfovi jihlavské nemocnice zasedne vedení kraje

Nakonec soud poslal do vazby i ředitele Nemocnice Jihlava Lukáše Veleva, sdělil. Po skončení vazebního jednání to řekl jeho právní zástupce. „Obvodní soud pro Prahu 9 vyhověl ve všech případech mým návrhům na vzetí obviněných do vazby,“ uvedl žalobce Lukáš Jindra. Rozhodnutí však podle něj ještě nenabyla právní moci. Obvinění si podali stížnost nebo ponechali lhůtu na rozmyšlenou. Velev podle svého právníka skončil ve vazbě z důvodu možného ovlivňování svědků.

Ve čtvrtek se mimořádně sejde Rada Kraje Vysočina, aby řešila situaci v Nemocnici Jihlava. Hejtman Vítězslav Schrek (ODS a STO) řekl, že není možné, aby osoba vazebně stíhaná řídila nemocnici, předjímat kolektivní rozhodnutí rady kraje o odvolání ředitele ale nechtěl. Návrh na vazbu a její potvrzení soudem jsou podle něho závažnými argumenty pro odvolání, i když je nutné myslet na presumpci neviny.

Hejtman předpokládá, že prokazování a obhajoba může trvat dlouhou dobu, protože v kauze je stíháno víc lidí. „A my prostě musíme zajistit chod nemocnice včetně managementu tak, aby plnila všechny své funkce a zároveň nepochybila v nějakých dalších věcech, co se týká všech správních a obchodních činností," řekl Schrek.

Nákupy bez zadávacího řízení

Policie v pondělí zasahovala mimo jiné v sídle Krajské zdravotní v Ústí nad Labem a v Nemocnici Jihlava. Mezi obviněnými jsou podle dřívějších informací Úřadu evropského veřejného žalobce také manažeři zadavatele či ředitelé dodavatelů zdravotnické techniky. Škoda, kterou podezřelí z korupce způsobili rozpočtu Evropské unie při nákupu materiálu pro nemocnice a kterou policie dosud zdokumentovala, činí podle vyšetřovatelů skoro milion eur, tedy asi 25 milionů korun.

Případu se ujal EPPO, protože dodávka části lékařského vybavení pro nemocnice byla spolufinancována Evropským fondem pro regionální rozvoj v rámci programu „Pomoc při obnově soudržnosti a území Evropy“ (REACT-EU).

Úřad tvrdí, že organizovaná skupina nejméně od roku 2022 systematicky manipulovala s veřejnými zakázkami na zdravotnické potřeby pro nemocnice ve prospěch předem vybraných dodavatelů a v některých případech nakupovala zdravotnické vybavení bez zahájení zadávacího řízení. Šlo například o operační stoly, zařízení pro laparoskopické a artroskopické operace, endoskopy, defibrilátory, chirurgické vrtačky a ventilátory.

Představenstvo Krajské zdravotní v pondělí večer odvolalo generálního ředitele Petra Malého, který je podle médií mezi zadrženými. Ředitele Nemocnice Jihlava Lukáše Veleva, který je rovněž zadržený, se rada Kraje Vysočina zatím odvolat nechystá. Zadržení se podle hejtmana Vítězslava Schreka (ODS a STO) může stát komukoliv, a není tak důvodem k odvolání.

Podle serveru Seznam Zprávy ministerstvo pro místní rozvoj v reakci na pondělní policejní zásah zastavilo financování projektů obou nemocnic. Celkově jde o podporu ve výši 959 milionů korun. Ve středu resort uvedl, že platby z dotací Evropské unie zastavil preventivně a je připraven je uvolnit, jakmile se ukáže, že projekty nesouvisí s policejními zásahy.

Jihlavská nemocnice nemá informace o zastavení proplácení projektů

Nemocnice Jihlava stále nemá informaci o tom, že by jí ministerstvo zastavilo proplácení některých projektů, řekla její mluvčí Monika Zachrlová. „Uzavřely se ke konci loňského roku a probíhá jen jejich doúčtování, administrativní část,“ řekla. Hodnotu nákupů ani jejich přesný obsah nechtěla komentovat.

Zdravotnické zařízení mělo díky projektu REACT-EU k dispozici na modernizaci zázemí a vybavení stovky milionů korun. Významnou investicí byl loni také nákup robotického operačního systému za 65 milionů korun. Nemocnice také pořídila infuzní techniku za 28 milionů nebo pojízdné rentgeny a inkubátory.

Kraj Vysočina na svém webu informoval, že z tohoto programu získalo pět „jeho“ nemocnic takřka 1,3 miliardy korun. Přes 669 milionů bylo určeno pro Nemocnici Jihlava, nákladná byla mimo jiné obměna ozařovací techniky, která stála více než 131 milionů.