Policie zadržela deset lidí kvůli podezření z korupce při nákupu zdravotnického materiálu, Krajská zdravotní odvolala ředitele

Policie zadržela deset lidí v České republice kvůli podezření z korupce při nákupu zdravotnického materiálu pro nemocnice, uvedl na webu Úřad evropského veřejného žalobce (EPPO). O konkrétních jménech a místech úřad neinformoval, Národní centrála organizovaného zločinu (NCOZ) nicméně pod dozorem tohoto orgánu v pondělí zasahovala mimo jiné v sídle Krajské zdravotní v Ústí nad Labem a v Nemocnici Jihlava. Mezi podezřelými jsou generální ředitel a manažeři zadavatele a také ředitelé dodavatelů zdravotnické techniky, uvedl úřad. Představenstvo Krajské zdravotní následně odvolalo generálního ředitele Petra Malého.

Škoda, kterou podezřelí z korupce způsobili rozpočtu EU při nákupu materiálu pro nemocnice a kterou policie dosud zdokumentovala, činí skoro milion eur, tedy asi 25 milionů korun. Vyšetřování ale pokračuje a škoda může být podle EPPO podstatně vyšší.

Úřad se případu ujal, protože dodávka části lékařského vybavení pro nemocnice byla spolufinancována Evropským fondem pro regionální rozvoj v rámci programu „Pomoc při obnově soudržnosti a území Evropy“ (REACT-EU).

Podle EPPO jde o zločineckou organizaci, která působí nejméně od roku 2022 a byla vytvořena se záměrem systematicky manipulovat s veřejnými zakázkami na zdravotnické potřeby pro nemocnice ve prospěch předem vybraných dodavatelů a v některých případech zajistit zdravotnické vybavení bez zahájení zadávacího řízení.

Předseda představenstva Krajské zdravotní Ondřej Štěrba později informoval, že představenstvo odvolalo generálního ředitele Petra Malého. Podle informací ČT a Seznam Zpráv je právě Malý jedním za zadržených. Řízením krajské společnosti představenstvo pověřilo Taťánu Soharovou. Policisté zadrželi podle ČT a Seznam Zpráv také obchodního náměstka Pavla Vorala. Soharové představenstvo uložilo, aby Voralovo pověření k funkci zrušila.

„V kontextu všech informací, které máme, nám nezbylo nic jiného, než odvolat ředitele společnosti doktora Malého, protože ty indicie opravdu nesvědčí v jeho prospěch,“ shrnul závěr jednání Štěrba. Rozhodnutí představenstva bylo podle něj jednoznačné.

Chod Krajské zdravotní je podle místopředsedy představenstva Leoše Vysoudila zajištěný. „Na pacienty to žádný vliv to nemá. Co se týče zaměstnanců, snažíme se udělat všechny kroky, aby mohli zaměstnanci přijít normálně do práce,“ ujistil. Se způsobem řešení situace seznámilo představenstvo ředitele jednotlivých nemocnic.

Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu zadrželi celkem deset lidí kvůli podezření z korupce při nákupu zdravotnického materiálu pro nemocnice (zdroj: ČT24)

Šestatřicet prohlídek v jedenácti městech

Mezi zdravotnické vybavení, kterého se věc týká, patřily operační stoly, zařízení pro laparoskopické a artroskopické operace, endoskopy, defibrilátory, chirurgické vrtačky a ventilátory. Předem určení dodavatelé měli podle vyšetřování možnost podílet se na vytváření zadávací podmínek v systému řízení veřejných zakázek ještě před jejich vyhlášením. Zakázky tak byly vytvořeny na míru daným dodavatelům, uvedl Úřad evropského veřejného žalobce.

Prohlídek provedla NCOZ podle úřadu 36 v jedenácti městech v Česku, v domácnostech a kancelářích podezřelých a ve dvou vedeních nemocnic. Štěrba uvedl, že se dozvěděl o zásahu v noci a byl v sídle ředitelství Krajské zdravotní v Ústí nad Labem mezi půl druhou a půl pátou, aby poskytl osobně součinnost NCOZ.

Ještě po pondělní šesté večer policie v sídle společnosti v Ústí nad Labem byla. Štěrba dopoledne řekl, že zásah se týká veřejných zakázek.

„Mohu pouze uvést, že náš útvar (NCOZ) dnešního dne provádí úkony trestního řízení. Více informací zatím poskytovat nebudeme,“ řekl dříve k pondělnímu zásahu mluvčí útvaru Jaroslav Ibehej.

Vlastníkem Krajské zdravotní je krajská samospráva. „V budově ředitelství zasahuje policie. Poskytujeme součinnost. Další informace nemohu sdělit,“ uvedla ráno mluvčí společnosti Petra Roubíčková.

Krajský radní pro zdravotnictví Radim Laibl (ANO) ČTK řekl, že má informaci o zásahu v Krajské zdravotní, ale neví, čeho se týká. „Vypisování výběrových řízení je věcí čistě akciové společnosti. Na krajský úřad se policie neobrátila,“ uvedl.

Budova ředitelství Krajské zdravotní stojí naproti areálu Masarykovy nemocnice. Společnost zaměstnává 8,5 tisíce lidí. Patří mezi největší poskytovatele zdravotní péče v České republice.

Deník N: Jde o evropské peníze

Deník N už dříve v pondělí napsal, že na případ dohlíží evropská prokuratura, protože jde o evropské dotace. Mezi zadrženými je i ředitel jihlavské nemocnice Lukáš Velev, napsal server. Právě v jihlavské nemocnici, kterou zřizuje Kraj Vysočina, zasahovali policisté z NCOZ také. Mluvčí nemocnice Monika Zachrlová zadržení Veleva nepotvrdila. „Mohu potvrdit jenom to, že u nás probíhají úkony trestního řízení,“ dodala.

Podle náměstka hejtmana Vysočiny pro zdravotnictví Vladimíra Novotného (SOCDEM) nemá kraj o zásahu od NCOZ žádné informace, policie ho nekontaktovala. „Jediné co mám, tak od rána mám potvrzeno z nemocnice, že poskytují součinnost při úkonech, které tam NCOZ provádí,“ řekl.

Informace o tom, že by policie byla i v jiných krajských nemocnicích na Vysočině, Novotný nemá, v kontaktu s ředitelem Velevem není. „Počkáme, až všechny úkony v nemocnici, asi nějakého dokumentačního charakteru, budou provedeny. Pak se k tomu teprve můžeme vyjádřit, až budeme mít nějaké informace o tom, jak je to s panem ředitelem, jestli to tak opravdu je. Teď se k tomu nemůžu víc vyjádřit,“ uzavřel. Šedesátiletý Velev je ředitelem nemocnice od roku 2010.

Úřad evropského veřejného žalobce oficiálně zahájil činnost 1. června 2021 a má se stát klíčovým orgánem v boji proti podvodnému čerpání peněz z rozpočtu Evropské unie. Každý členský stát navrhl do funkce evropského žalobce svého kandidáta – Česko vyslalo Petra Klementa z Nejvyššího státního zastupitelství v Brně. Vybírají se i takzvaní evropští pověření žalobci, kteří zastupují instituci na domácí půdě.