Na olomouckém krajském úřadě a v Přerově zasahovali policisté z NCOZ

Na olomouckém krajském úřadě a v Přerově zasahovali policisté z NCOZ (zdroj: ČT24)

Na olomouckém krajském úřadě, ale také na přerovské radnici zasahovali od rána policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ). Podle hejtmana Josefa Suchánka (Piráti a STAN) se pozornost policistů soustředila na veřejné zakázky, zřejmě jde o investice v dopravních stavbách. Kraj policistům poskytoval součinnost, řekl Suchánek. Policisté v Přerově prohledávali kancelář radního Michala Záchy (ODS), který je zároveň hejtmanovým náměstkem pro dopravu. Podle Deníku N je zadrženo více než deset lidí, zdroj informace ale web neuvádí.

Detektivové z NCOZ zasahovali na krajském úřadě od 07:00 do odpoledních hodin. Podle hejtmana Suchánka měli neomezenou kompetenci pro přístup do kanceláří na úřadě. Od ranních hodin zasahovali i v kanceláři Záchy na přerovské radnici. „Města Přerova se vyšetřování netýká, primátor Petr Vrána byl informován a podepsal mlčenlivost,“ řekla mluvčí radnice Lenka Chalupová.

Informaci o zadržení dosud nikdo oficiálně nepotvrdil, komentovat to nechtěli ani státní zástupci z dozorujícího Vrchního státního zastupitelství (VSZ) v Olomouci. Vrchní žalobce Radim Dragoun řekl, že bližší informace by mohly zmařit další průběh trestního řízení. „Další informace budou uveřejněny v úterý nebo ve středu,“ uvedl Dragoun.

Podle Deníku N je kromě Záchy zadržen i další člen ODS Robert Knobloch, který byl před lety i předsedou olomouckých občanských demokratů. Kromě politiků a úředníků se podle informací Deníku N policie zajímá i o dvě soukromé společnosti, které se údajně o zakázky ucházely.

Krajský náměstek Zácha, který má na kraji v kompetenci dopravu, sport a volný čas, je zároveň přerovským uvolněným radním, na starosti zde má školství, sport a grantovou politiku, a také předsedou představenstva Vodovodů a kanalizací v Přerově. Zatím se ho nepodařilo během dne kontaktovat, má nedostupný mobil.

Kriminalisté zasahovali na řadě míst

Zásah se netýká pouze krajského úřadu, policisté podle žalobců zasahovali zejména na území Olomouckého kraje, ale i mimo něj, potvrdil Bartoš. Zásahy mimo kraj se mohou týkat podezřelých, kteří mají trvalé bydliště mimo Olomoucký kraj. Detektivové z NCOZ rovněž prováděli domovní prohlídky a prohlídky jiných prostor a pozemků. „Další informace pro tuto chvíli nemůžeme uvolnit,“ dodal olomoucký vrchní žalobce Radim Dragoun.   

Detektivové na olomouckém krajském úřadě zasahovali také v minulosti; v roce 2015 to bylo v souvislosti s korupční kauzou Vidkun a o rok dříve kvůli evropským dotacím a zakázkám na informační systémy. Oba případy již projednávaly krajské soudy, jejich rozhodnutí dosud není pravomocné.