Policie zajistila kvůli možné trestné činnosti zámek v Protivíně, píší Seznam Zprávy

Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) nechala zajistit zámek a podzámčí v Protivíně na Písecku kvůli podezření, že jsou výnosem z trestné činnosti. Jde o insolvenci společnosti Diversity Capital (DC), přes kterou lidé v Česku investovali stamiliony korun. S DC je obchodně zčásti propojená skupina IC Group, která chtěla zámek přestavět na sídlo malajsijské královské rodiny. O postupu NCOZ v pátek informovaly Seznam Zprávy. Protivínský starosta Jaromír Hlaváč (ODS) řekl, že od zástupců IC Group nemá půl roku žádné informace.

Protivínský zámek i s podzámčím nechala NCOZ zajistit na začátku ledna. Útvar vyšetřuje dění okolo IC Group kvůli podezření z podvodu, zpronevěry a neoprávněného podnikání, doplnily Seznam Zprávy. „Národní centrála proti organizovanému zločinu se uvedenou věcí zabývá. Je v procesním stadiu prověřování,“ sdělil portálu mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej.

Návrh, aby NCOZ zámek zajistila, podala advokátní kancelář Žižlavský. Ta zastupuje část klientů Diversity Capital. „Již 18. prosince jsme jménem našich klientů policii navrhli, aby zajistila zámek Protivín jakožto výnos z možné trestné činnosti. Národní centrála proti organizovanému zločinu zareagovala včas a po předchozím souhlasu státního zástupce nemovitosti zajistila a zabránila tak vkladu zástavního práva ve prospěch osob spojených s Diversity Capital,“ kvituje advokát Petr Veselý z kanceláře Žižlavský.

Firma The Orb Global Holding Limited, které patří opravovaný zámek v Protivíně, podala proti tomu, že NCOZ nemovitost zajistila, stížnost. Očekává, že s ní uspěje, řekl Seznam Zprávám jednatel firmy The Orb-Chateau Protivin Josef Skalický.

Koncem roku 2021 koupily Malajsijský královský fond a skupina IC Group od města Protivín za 16,8 milionu korun budovy v podzámčí a přilehlé pozemky. Fond tam chtěl investovat 150 milionů do kulturně-obchodního centra se 40 apartmány. V budovách bydlelo asi šedesát lidí z nízkopříjmových skupin, víc než polovině z nich sehnalo město jiné ubytování, popsal starosta města Hlaváč. Podzámčí musí firma opravit do roku 2031, jinak jí hrozí desetimilionová pokuta. Podzámčí také nesmí prodat třetí straně bez vědomí města, dodal starosta.

„Z IC Group se mnou momentálně nikdo nekomunikuje. Minimálně půl roku jsme ohledně zámku nedostali žádnou informaci. Ale zámek je soukromá věc, my s ním nemáme nic společného, nikdy nebyl města,“ upozornil nyní Hlaváč. Dodal, že objekt byl 30 let zavřený.

Zámek i s přilehlým parkem koupila IC Group na podzim 2021. Uváděla, že za ní stojí Malajsijský královský fond. Náklady na opravu zámku přesáhnou původně odhadovaných 500 milionů, sdělila loni v srpnu Věra Nagyová ze skupiny IC Group. Opravené jsou některé stropní konstrukce, celý krov, částečně vyměněná střešní krytina, popsala tehdy.