Firma napojená na ruského podnikatele připravila klienty o miliardu. Policie se snaží zjistit, kam peníze zmizely

Události: Národní centrála proti organizovanému zločinu dohledává zmizelé finance Diversity Capital (zdroj: ČT24)

Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu dohledávají zhruba miliardu korun, která zmizela z investiční společnosti Diversity Capital. Firma je součástí skupiny IC Group, kterou zakládal moskevský podnikatel Hasan Kučakov. Lidem slibovala zhodnocení jejich vkladů.

Část peněz vybraných od investorů společnosti Diversity Capital měla jít podle údajů vyšetřovatelů na opravu zámku v Protivíně. Zámek stejně jako investiční firmu Diversity Capital vlastní skupina IC Group. Lidem v Protivíně tvrdila, že do zámku bude investovat malajský sultán.  

„Je to prostě dominanta našeho města a přeci nemůžeme jen tak koukat, jak ho někdo nechá zchátrat a spadnout,“ prohlásil zastupitel Protivína Milan Mráz (Hnutí za levnější vodu).

Naposledy se tu pracovalo před rokem. Firma, která zámek spravuje, už tehdy přislíbila, že se na místo vrátí s příchodem příznivého počasí. Jenže obyvatelé od té doby nikoho pracovat neviděli.

Podle věřitelského výboru byla z Diversity Capital vyvedena asi miliarda korun. Na účtu zůstalo jen 300 tisíc korun. „My jsme dospěli k závěru a k důvodným podezřením, že trestný čin byl spáchán. Věc prověřuje Národní centrála proti organizovanému zločinu,“ dodal předseda věřitelského výboru Petr Veselý.

Do insolvenčního řízení se zatím s pohledávkami přihlásilo sedmdesát věřitelů. Včetně finančního poradce, který řadě investorů firmu doporučil. Ten ale sám neví, kde peníze klientů skončily.  

Zakladatel IC Group, moskevský podnikatel Kučakov, se z firmy stáhl po invazi Ruska na Ukrajinu, z orgánů ve stejnou dobu zmizel i rusko-tádžický byznysmen Nadžmudinov. Firma zmizela i z kanceláří v centru Prahy.

Diversity Capital má teď jediného statutárního zástupce, kterým je bývalý poslanec za Sládkovy republikány Petr Vrzáň. Ten řekl, že do firmy přišel až v poslední fázi. Policie v tuto chvíli provádí finanční šetření na účtech společnosti a snaží se zjistit, kam peníze klientů zmizely. Dosud nebyl nikdo obviněn.