Firma vlastníka protivínského zámku je v insolvenci. Podle věřitelů dluží přes miliardu korun

Události ČT: Firma vlastníka protivínského zámku je v insolvenci (zdroj: ČT24)

Investiční firma Diversity Capital ze skupiny IC Group prověřovaná úřady kvůli vazbám na ruské podnikatele čelí insolvenčnímu řízení. Podle šéfa věřitelského výboru dluží lidem přes miliardu korun. Skupina v minulosti koupila také zámek v Protivíně a tvrdila, že za ní stojí malajský sultán. Soud už do firmy jmenoval předběžného správce.

Do barokního zámku v Protivíně měl fond údajného malajského sultána investovat půl miliardy korun. Podle místních ale objekt stále chátrá. „Od loňského podzimu zmizeli dělníci a od té doby tady nikdo nesáhne na nic,“ potvrzuje protivínský zastupitel Milan Mráz (Hnutí za levnější vodu).

Majitel IC Group teď kromě zámku řeší další problém. Investiční společnost Diversity Capital z její skupiny čelí insolvenčnímu řízení, protože nevyplácí slibované investice.

„Jen na naši kancelář se obrátilo několik stovek poškozených klientů. Zjistili jsme, že klienti do této společnosti investovali nejméně miliardu korun českých,“ upřesňuje Petr Veselý, předseda věřitelského výboru společnosti.

Diversity Capital, stejně jako celá IC Group ještě nedávno sídlila na pražském Václavském náměstí. Zhruba před měsícem loga firmy z budovy i recepce zmizela. „Diversity Capital nezveřejňuje údaje o svém majetku a o svých závazcích, neplní své povinnosti vůči veřejným rejstříkům,“ dodává advokát poškozených klientů Michal Žižlavský.

Není jasné, kde peníze investorů skončily

Zakladatelem IC Group je moskevský podnikatel Hasan Kučakov, který se z firmy stáhl po zahájení plnohodnotné ruské invaze na Ukrajinu. Z orgánů ve stejnou dobu zmizel i rusko-tádžický byznysmen Bachridin Nažmudinov. „Já a ani pan Kučakov jsme nikdy nebyli a nejsme ve vlastnické struktuře těchto společností,“ tvrdí zástupkyně majitele zámku Věra Nagyová.

Zatím není jasné, kde nakonec skončily peníze investorů. „Je zde důvodné podezření, že došlo ke spáchání trestného činu,“ konstatuje Žižlavský.

Česká televize se pokouší získat informace u vedení firmy opakovaně, zástupkyně IG Group Eva Pohorská je ale poskytnout odmítla. V písemném vyjádření pro soud Diversity Capital napsala, že se v úpadku nenachází.

Posun v kauze se očekává příští týden, kdy bude další jednání věřitelského výboru. Soud by pak měl definitivně rozhodnout, jestli je insolvenční návrh oprávněný.