Smart systém v Hradci Králové budou nově využívat i hasiči a záchranáři

Události v regionech: Smart systém v Hradci bude i pro složky IZS (zdroj: ČT24)

Přednostní průjezd královéhradeckými křižovatkami budou mít vedle vozidel MHD i vybraná auta hasičů a záchranné služby. Složky integrovaného záchranného systému se na tom dohodly s radnicí. Nový systém řízení dopravy město stál přes tři sta milionů korun.

Předchozí vedení radnice slibovalo, že přednostní průjezd na semaforech budou mít i zásahová vozidla a sanitky. Ovšem policisté, hasiči i záchranáři neměli dostatek peněz na pořízení technologie. „Pokud vozidla integrovaného záchranného systému nebudou vybavena systémem na sledování, samozřejmě ten celkový systém postrádá smysl,“ upozornil už v únoru dopravní expert z Univerzity Pardubice Ivo Drahocký.

Řešení se našlo, záchranáři technologii otestují, potom mohou požádat o dotaci. „Oběma složkám souhrnně by byla poskytnuta dotace ve výši téměř 1,3 milionu,“ uvedl náměstek královéhradecké primátorky pro dopravu Miroslav Hloušek (ODS).

Například hasiči vybaví speciální technologií auta, která se pohybují hlavně v centru města, nebo vyjíždějí k zásahům na dálnici D11. „V těch odpoledních a ranních hodinách, kdy je dopravní špička, jsou některé ty křižovatky velmi vytížené,“ poznamenala mluvčí tamních hasičů Martina Götzová.

Průjezd vozidel se zařízením bude plynulý, systém je totiž umí rozpoznat automaticky. „Jednotka funguje naprosto autonomně. My projíždíme městem, o nic se nestaráme a ona už potom samostatně zařizuje potřebná opatření na jednotlivých křižovatkách tak, aby umožnila pokud možno volný průjezd,“ vysvětlil mluvčí Zdravotnické záchranné služby Královehradeckého kraje Ivo Novák.

Složky integrovaného záchranného systému budou nové zařízení testovat několik měsíců. Nový dopravní systém už teď hlídá přestupky řidičů, průjezd na červenou nebo překročení rychlosti.