Smart systém bude jenom pro hradeckou MHD. Záchranáři či hasiči by museli investovat další peníze

Smart doprava v Hradci bude smart jenom pro MHD (zdroj: ČT24)

Inteligentní dopravní systém v Hradci Králové za stovky milionů korun nebudou využívat složky Integrovaného záchranného systému (IZS), tedy hasiči, záchranáři ani policisté. Přitom právě jim měl moderní systém umožnit projíždění městem přes křižovatky díky takzvané zelené vlně. Ovšem aby to tak fungovalo, potřebovali by k systému ještě speciální řídicí jednotky, na ty už ale nejsou peníze.

Nový systém řízení křižovatek v Hradci Králové měl zdejší městské hromadné dopravě, ale hlavně záchranářům, umožnit vytvořit si takzvanou zelenou vlnu. Ještě loni na podzim to slibovala radnice. Jenže vozidla IZS by k tomu musela mít speciální řídicí jednotky. Ty ale nemají, a ani mít nebudou. 

„Investice, které bychom do toho museli vynaložit, neodpovídají tomu efektu,“ sdělil mluvčí Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje Ivo Novák. Peníze na tento systém nemají ani hasiči.

„Bohužel by to pro nás znamenalo tak velkou počáteční investici, že nejsme schopni to sami bez nějakého dalšího spolufinancování zvládnout,“ doplnila mluvčí královéhradeckých hasičů Martina Götzová. 

„S největší pravděpodobností nebude možné tímto zařízením osadit všechna vozidla tak, jak bychom potřebovali,“ uzavřela mluvčí policistů Magdalena Vlčková.

Inteligentní systém jenom pro MHD

Inteligentní dopravní systém tak budou nakonec využívat jenom autobusy a trolejbusy královéhradecké MHD. „Tam se s pořízením preferenčních jednotek počítalo už v rámci zajištění a pořízení inteligentního dopravního systému,“ řekla mluvčí magistrátu Kateřina Rohlíčková. 

Podle odborníků je tak investice za víc než tři sta milionů korun včetně nákladů na šestiletý provoz diskutabilní. „Pokud vozidla Integrovaného záchranného systému nejsou vybavena systémem na sledování, tak samozřejmě ten celkový systém postrádá smysl,“ míní expert na dopravu Ivo Drahotský.  

Město Hadec Králové zmodernizovalo celkem 37 křižovatek. Nový systém řízení začne naplno fungovat v květnu letošního roku, bude umět zachytit i dopravní přestupky řidičů.