TÉMA

Přednost

Projíždění křižovatky na oranžovou mohou policisté trestat. Pokuta je až 5500 korun

Za první dva měsíce letošního roku policisté vybrali skoro čtyři miliony korun na pokutách za porušení pravidel přednosti, o 150 procent víc než ve stejném období loni. Přibyl i počet těchto přestupků. Část z nich tvoří i případy, kdy řidiči projíždějí křižovatkou na oranžovou. Podle dopravních expertů jen malá část řidičů ví, že i za tento přestupek mohou přijít o řidičský průkaz.
24. 3. 2024|

Smart systém v Hradci Králové budou nově využívat i hasiči a záchranáři

Přednostní průjezd královéhradeckými křižovatkami budou mít vedle vozidel MHD i vybraná auta hasičů a záchranné služby. Složky integrovaného záchranného systému se na tom dohodly s radnicí. Nový systém řízení dopravy město stál přes tři sta milionů korun.
19. 4. 2023|

Vlaky s uhlím a plynem by mohly mít přednost před těmi s cestujícími. Dnes čekají hodiny na volnou trať

Některé nákladní vlaky by mohly mít na tratích přednost před vlaky osobní dopravy. Uvažuje o tom ministerstvo dopravy v souvislosti s energetickou krizí. Podobné pravidlo již připravilo pro své železnice Německo. V Česku by za mimořádných okolností mohly před osobními vlaky jet a nezastavovat nákladní vlaky s uhlím či plynem.
22. 10. 2022|

Řidiči v Polsku můžou od Nového roku dostat pokutu až 162 tisíc korun

Polští policisté budou moci od 1. ledna vyměřit na místě řidiči pokutu až šest tisíc zlotých (asi necelých třiatřicet tisíc korun), a to za kumulované prohřešky proti pravidlům. V nejhorších případech bude moci soud vyměřit pokutu až 30 tisíc zlotých (zhruba 162 tisíc Kč), tedy šestkrát více než dosud. Na změnu upozorňuje polský list Gazeta Wyborcza. Pokuty budou platit i chodci.
31. 12. 2021|