Škoda po srážce na železničním přejezdu v Olomouci je 36 milionů. Hasiči vyzdvihli reakci vlakvedoucího

Škoda po úterní srážce kamionu s vlakem na přejezdu v Olomouci-Bělidlech se dostala na 36 milionů korun. Kromě škody kolem 26 milionů na vlakové soupravě a kamionu, které pohltil po nárazu požár, vznikla další na zničené infrastruktuře železniční a tramvajové trati, a to deset milionů korun, řekl mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal. Železniční doprava na trati už byla obnovena, tramvaje úsekem zatím nejezdí. Hasiči ocenili reakci vlakvedoucího, který podle nich zachránil cestujícím život.

Při nehodě bylo pět lidí zraněno, po ošetření v nemocnici byli už propuštěni, řekl ve středu mluvčí Fakultní nemocnice Olomouc Adam Fritscher. Řidič polského kamionu byl zadržen, zjistila ČTK.

Podle mluvčí krajské záchranné služby Lucie Mikiskové se dva lidé nadýchali zplodin hoření, jedna cestující utrpěla pohmoždění krční páteře a řidič kamionu utrpěl úraz hlavy s otřesem mozku. 

Vlaky na trati z Olomouce směrem na Velkou Bystřici už jezdí, provoz byl obnoven ve 12:16. První vlakový spoj jedoucí z Olomouce do Hrubé Vody vyjel po 12:30 ze stanice Olomouc hlavní nádraží. České dráhy o tom informovaly na síti X. Také silnice přes přejezd, který je důležitou spojnicí krajského města se Šternberkem, je otevřena.

Do olomouckých městských částí Bělidla a Pavlovičky kvůli nehodě stále nejezdí tramvaje. Oprava tramvajové tratě a trolejí zabere podle mluvčí Dopravního podniku města Olomouce (DPMO) Anny Sýkorové několik týdnů. Tramvajová linka 4, která obsluhuje tuto část Olomouce, od úterní nehody končí na točně nedaleko vlakového nádraží. Po dobu výluky budou dopravu zajišťovat autobusy s označením X4

Sýkorová upřesnila, že kontrola kolejí a trolejí v okolí přejezdu odhalila jejich vážné poškození. Vyměnit bude třeba část kolejí u přejezdu a také troleje v délce zhruba 300 metrů, které poškodila vysoká teplota z požáru nákladního auta a vlaku.

Nehoda se stala v úterý ráno na přejezdu přes frekventovanou silnici v městské části Bělidla. Přejezd byl zabezpečen světelnou signalizací bez závor, která podle inspekce byla v době nehody v činnosti. 

Vyšetřování bude trvat měsíce

Kamion při střetu narazil do palivové nádrže vlakové soupravy a vozy vzápětí pohltil požár. Plameny se přenesly i na osobní auto stojící na druhé straně přejezdu. „Okolnosti nehody budou předmětem vyšetřování, to může trvat v řádu měsíců,“ řekl Drápal.

Policie po nehodě uvedla, že případ vyšetřuje pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti. Mluvčí policie Petra Vaňharová potvrdila, že řidič kamionu převážející kovové součástky k nábytku, který se s vlakem střetl, je cizinec. „Je zadržen,“ řekla bez bližších podrobností. Bližší informace by mohla policie podle ní pravděpodobně sdělit ve čtvrtek.

Hasiči ocenili reakci vlakvedoucího

Krajský ředitel hasičů Karel Kolářík vyzdvihnul rychlou reakci vlakvedoucího Romana Juřeny, který zachránil život cestujícím z vlaku. Juřena řekl, že se požár velmi rychle šíříl. „Zvednul jsem se, rozhlédnul se a viděl jsem, že z prvního vozu šlehá vysoko oheň a že v něm jsou lidé,“ popsal.

Když se mu podařilo dostat všechny cestující do bezpečí, kleknul si na všechny čtyři a vydal se do hustého kouře. „Nikde jsem neviděl našeho mašinfíru. Rozhodl jsem se, že se zkusím podívat, jestli není někde poblíž, ale posunul jsem se v hořícím vozidle asi dva kroky. Už jsem vůbec nemohl dýchat, tak jsem vycouval a vrátil se do druhého vozu a rychle vlak opustil,“ sdělil na webu hasičů

Podle řídicího důstojníka zásahu Jiřího Osyky by se lidé bez pomoci vlakvedoucího tak rychle z hořícího vlaku nedostali. „Musím jeho reakci vyzdvihnout a poděkovat mu za ni. Bez jakýchkoli příkras: cestujícím z hořícího vagónu zachránil život,“ uvedl.

„Reakci pana Juřeny považuji za vzorovou. V dnešní době je potřeba toto statečné chování ocenit a upozornit na něj. Bez jeho pomoci by mohla událost mít tragické následky,“ řekl Kolářík. Pochválil i zaměstnance autoservisu Lukáše Dudíka. Po nehodě přiběhl k vlaku a podařilo se mu otevřít zablokované dveře. „Přidali se ke mě i další kolemjdoucí, takže to pak šlo celkem rychle,“ řekl.