Rozsáhlá uzavírka v Legerově přeměnila pražskou magistrálu na parkoviště. Auta postávala už od Pankráce

Události: Dopravní problémy na pražské magistrále (zdroj: ČT24)

Mimořádně dlouho se v pátek ráno zdrželi řidiči, kteří projížděli Prahou po severojižní magistrále směrem na sever. V Legerově zbyl kvůli havarijnímu stavu kanalizace pod ní mezi náměstím I. P. Pavlova a křižovatkou s Žitnou jen jeden jízdní pruh. Na jednom z nejvytíženějších míst v zemi objevili dělníci pod silnicí velkou dutinu. Kolona způsobila zdržení přes tři čtvrtě hodiny. Rozsáhlé omezení v Legerově potrvá nejméně do neděle.

Už před osmou hodinou ráno se na magistrále tvořily dlouhé kolony ve směru do centra. Provoz navíc zkomplikovala dopravní nehoda sanitky a osobního auta. Pankrác, kde kolona začínala, dělí od místa zúžení u Muzea zhruba čtyři kilometry. Metrem lze trasu zvládnout za osm minut, autem však cesta v pátek ráno trvala i hodinu. Za komplikace může plánovaná oprava kanalizace. 

Technická správa komunikací uzavřela většinu šířky Legerovy ulice pod náměstím I. P. Pavlova sice na víkend, ale omezení postihlo i celý pátek. Podle mluvčího pražského magistrátu Víta Hofmana je to nezbytné, protože je silnice v havarijním stavu.

„Pražská vodohospodářská společnost provádí v Legerově ulici a přilehlém okolí práce na kanalizační síti, kvůli kterým již delší dobu místem neprojíždějí tramvaje. Postupujícími pracemi byla zjištěna nutnost sanace a zpevnění části vozovky v oblasti napojení s ulicí Škrétova,“ ozřejmil.

Dělníci objevili pod silnicí dutinu

Při rekonstrukci dělníci náhodou objevili pod silnicí dutinu o objemu šesti metrů krychlových. Kdyby úsekem dál projížděly třeba autobusy, mohla by se pod nimi vozovka propadnout. Opravovaný pruh chtějí dělníci znovu otevřít v noci z neděle na pondělí. Jestli to stihnou, ale zatím není jisté. 

Uzavírka v Legerově má totožnou příčinu jako tramvajová výluka ve Škrétově ulici. Kvůli ní nejezdí tramvaje z I. P. Pavlova na Muzeum. Začala v pondělí a potrvá celý měsíc do 22. února, linky 11 a 13 jezdí odklonem. Původně měla situaci pomáhat také úprava provozu linek 5 a 15, kterou ale již po dvou dnech narušila jiná havárie kanalizace, která se stala na Žižkově. Kvůli ní nejezdí od čtvrtka tramvaje včetně linek 5 a 15 mezi Hlavním nádražím a Viktorií Žižkov.