Rozhodnutí o nové přehradě na Bečvě se odkládá. Chybí posouzení vlivu stavby na přírodu

Nejdříve za rok se rozhodne o tom, zda na řece Bečvě na hranici Zlínského a Olomouckého kraje vznikne stálá nádrž Skalička, nebo jenom suchý poldr. V těchto dnech už měli být hydrologové a geologové schopni říct, zda se přehrada může stavět. Chybí jim však podrobnější informace důležité pro posouzení vlivu stavby na přírodu i na podzemní prameny.

Povodí Moravy má už dnes vykoupenou zhruba polovinu všech pozemků a to bez ohledu na to, zda se bude stavět suchý poldr, nebo nová přehrada. Než se o budoucí podobě nádrže rozhodne, budou muset hydrologové a geologové celé území podrobně prozkoumat. 

„Budou tam probíhat vrty, a na základě získaných informací bude probíhat i modelování možného ovlivnění režimu podzemních vod,“ řekl mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař. 

(Plánovaná podoba nového vodního díla Skalička.)

V lázních se bojí o minerální prameny

Vrty je nutné provést proto, aby se ukázalo, jaký vliv by měla stavba přehrady na podzemní prameny, ale také na jeskyně nebo slavnou Hranickou propast.

Obávají se například lázně v Teplicích nad Bečvou, tamní Kropáčův pramen má obsah CO2 dva tisíce miligramů na litr, což je podle vedoucího technického provozu lázní Zdeňka Růžičky v Česku unikátní. 

Samozřejmě se velmi bojíme, aby se nám nezměnila kvalita naší minerálky, aby byla použitelná i pro další generace.
Bohdana Opočenská
výkonná ředitelka Lázní Teplice nad Bečvou

Může přehrada poškodit přírodu?

Přehrada Skalička má řadu odpůrců, nelíbí se například některým ochráncům přírody. „Jsou tu typické štěrkové lavice a štěrkové náplavy, mezi kterými řeka takzvaně divočí, to znamená, že se větví na různá ramena,“ upozornil Martin Dančák z katedry ekologie a životního prostředí na Přírodovědecké fakultě Univerzity Palackého v Olomouci. 

Entomologové navíc v této lokalitě našli i šest kriticky ohrožených brouků. Mezi nimi například druh střevlíčka, který ochránci považovali na Moravě za vyhynulý. Po vyhodnocení vrtů se tak bude posuzovat také vliv na přírodu. 

Podrobný průzkum by měl mezi obcemi Milotice nad Bečvou, Hustopeče nad Bečvou, Černotín, Skalička a Zámrsky probíhat zhruba do léta příštího roku. Na základě průzkumu vznikne studie, která ukáže, zda je možné stavět přehradu, nebo pouze suchý poldr.