Domažlice mají nového starostu, Wiesnera nahradil lidovec Antoš

Stanislav Antoš (KDU-ČSL) je novým domažlickým starostou. Po rozpadu dosavadní koalice odvolali zastupitelé na středečním zasedání dosavadního starostu Radka Wiesnera (ANO). Pro to, aby skončil, byli ovšem i někteří zastupitelé za ANO. Jeho nástupce Antoš kandidoval za uskupení Vždy Domažlice, které nyní bude vládnout společně s ANO, Sdružením pro město Domažlice a Piráty.

Zastupitelé, kteří zvedli ruku pro odvolání domažlického starosty Radka Wiesnera, jej vinili z nečinnosti. „Vadilo nám chaotické starostovo vedení a koncepce řízení města,“ řekl jeho nástupce Stanislav Antoš. Podporu ke svržení Wiesnera nalezl i u některých členů jeho vlastního klubu ANO.

„Měli jsme k němu výhrady, ale on je nerespektoval. Za osm měsíců jsme nebyli schopni pro Domažlice nic udělat. Měli jsme nějaký volební program, ani na jednom projektu z něj jsme ale nezačali pracovat,“ řekl Josef Kříž (nestr. za ANO).

Wiesner uvedl, že oficiálně se k situaci vyjádří až později. Na sociálních sítích ale v noci napsal: „To, co se dnes odehrálo na zastupitelstvu města Domažlice, bylo velice smutným kinem.“

ANO nicméně ve vedení města zůstalo, místostarostou byl nově zvolen Josef Kříž a v radě setrval David Všetečka (ANO). Do opozice naopak šla ODS, protože spolu s Wiesnerem odvolali zastupitelé prvního místostarostu, občanského demokrata Pavla Faschingbauera.

V koalici zůstali Piráti, jejichž lídr Viktor Krutina je nově prvním místostarostou. Koalici a zároveň i radu doplnili tři zástupci Sdružení pro město Domažlice – Kamil Jindřich, Ivan Rybár a bývalý dlouholetý starosta Miroslav Mach.

V nové koalici se ovšem sešli někdejší ostří rivalové. Pirát Krutina ostatně označil změny ve vedení města za Pyrrhovo vítězství. V minulosti totiž ostře kritizoval tehdejšího starostu a nově zvoleného radního Macha a odmítl s ním jít do koalice. Přesto je přesvědčen, že bude možná jejich spolupráce. „Myslím, že oba dva jsme otupili hrany a jsme připraveni pracovat pro dobro města, oba jsme stavaři a řekli jsme si, že budeme spolupracovat vstřícněji,“ uvedl Krutina.

V loňských komunálních volbách vyhrálo s ohledem na hlasy ANO, ale na počty zastupitelských křesel skončily volby remízou mezi ANO a Sdružením pro město Domažlice – obě uskupení získala po pěti zastupitelích z 21. Vždy Domažlice a ODS mají po třech křeslech, Piráti a SPD po dvou a Domažlice pro všechny reprezentuje jeden zastupitel. Do voleb šla ještě společná kandidátka ČSSD, KSČM a Domažlice – náš domov, kterou ale nepodpořilo dost voličů, aby dosáhla na zisk mandátu.