Padla obvinění z krácení daní, mimo jiné mu čelí manažer zlínského hokejového klubu Hamrla

Zlínští policisté obvinili devět fyzických a 14 právnických osob z trestného činu krácení daně, poplatku a povinné platby ve formě spolupachatelství. Škodu vyčíslili na 20 milionů korun. Mezi obviněnými je generální manažer hokejového klubu Berani Zlín Robert Hamrla a jeho otec, podnikatel Vladislav Hamrla. Podle vyjádření zlínského hokejového klubu trestná činnost nesouvisí s jeho hospodařením.

Sedmi pachatelům za tuto trestnou činnost hrozí až osm let vězení, dalším dvěma až deset let, všichni jsou stíháni na svobodě, uvedla policejní mluvčí Simona Kyšnerová.

Při úterní razii zadrželi policisté devět lidí, jejich totožnost neuvedli. Hokejový klub Berani Zlín ve zprávě na svém webu v úterý uvedl, že jedním z vyšetřovaných je jednatel hokejového klubu Robert Hamrla. Klub odmítl, že by vyšetřování souviselo s jeho činností.

„V souvislosti s touto trestnou činností včera (v úterý) zlínští kriminalisté ve spolupráci s jihomoravskými kriminalisty zadrželi devět osob a na šestnácti místech Zlínského a Jihomoravského kraje provedli 12 domovních prohlídek a deset prohlídek jiných prostor. Zajistili při nich finanční prostředky jak v hotovosti, tak i na bankovních účtech a také nemovitosti. Ze zajištěných hodnot bude pokryta celá způsobená škoda,“ uvedla Kyšnerová. Podařilo se také zajistit další důkazy.

„Kriminalisté prokázali, že tyto osoby nejméně od začátku roku 2016 do listopadu roku 2022 v úmyslu zkrátit daň z přidané hodnoty vytvořily a posléze se různou měrou zapojily do uměle vytvořeného řetězce obchodních společností, v rámci něhož fiktivně poskytovaly reklamní služby. Obvinění za tímto účelem ovládali jednotlivé obchodní společnosti, připravovali potřebné listiny, prováděli bankovní operace, transakce a platby a prováděli další úkony, které byly nezbytné pro realizaci tohoto jejich záměru,“ uvedla Kyšnerová.

Bývalý extraligový brankář Hamrla je v čele prvoligových Beranů od loňského prosince. Podle rejstříku je jednatelem společnosti Hamr marketing, která se zabývá zejména reklamní činností a marketingem v kultuře a sportu. Je také jednatelem společnosti Hamr logistics.

Zlínský hokejový klub uvedl, že s policií spolupracuje. „Obvinění nemají žádnou spojitost s klubem Berani Zlín a nyní není možné s ohledem na probíhající vyšetřování situaci blíže komentovat. Činnost klubu není nijak dotčena a dále pokračuje v běžném režimu. Pravomoci generálního manažera dočasně přebírají prokuristé, kterými jsou Jan Pravda a Zdeněk Sedlák,“ uvedli v úterý zástupci klubu.

Je to reputační problém pro zlínský hokej, zní od opozice

Zlínský primátor Jiří Korec (ANO) řekl, že ctí presumpci neviny. Město má v hokejovém klubu 49procentní podíl. „Za nás je hlavní, že se to netýká období jeho působení v hokejovém klubu. V hokejovém klubu můžeme říci, že on i lidé kolem něj odvedli kus velice dobré práce. Když klub přebíral, byl klub potenciálně ve ztrátě. Díky jeho dobré práci i tomu, že se podařilo změnit sportovní výkonnost, jsme se dostali do mírného plusu,“ uvedl Korec.

Předpokládá, že do doby, než se situace vyřeší, bude dohoda s Hamrlou, že nebude mít podpisové právo. „Neočekávám, že bychom přiváděli někoho nového, je otázkou klubu, aby vyhodnotili situaci a zda jsou schopni Hamrlu udržet v nějaké jiné pozici,“ dodal primátor. Zřejmě se tím bude zabývat i čtvrteční zastupitelstvo města, v plánu je také schůzka spolumajitelů klubu s Hamrlou. Podle Korce je možné, že vyšetřování bude trvat dlouho a nemůže být dlouhodobě jen dočasné řešení situace.

Podle opozičního zastupitele města Jaroslava Juráše (Zlín 21) je to reputační problém pro zlínský hokej. „Rozhodně se tedy nemůžeme tvářit, že se to vedení hokeje, potažmo města netýká, když byl pan Hamrla prosazen do funkcí ve zlínském hokeji právě zástupci města,“ sdělil Juráš.

Hamrla je také členem zlínského regionálního výboru TOP 09, v minulosti byl i předsedou regionální organizace. V roce 2014 byl lídrem TOP 09 v komunálních volbách ve Zlíně, o rok dříve Hamrlu TOP 09 vyškrtla z kandidátky při předčasných sněmovních volbách, důvodem bylo klamání voličů při jeho osobní předvolební kampani. Krajský manažer TOP 09 Václav Janík sdělil, že krajský výbor strany bude hlasovat o pozastavení členství Hamrly. Mělo by se to stát do konce týdne.