Plumlov chystá opravu fasády památkově chráněného zámku. Vypíše kvůli tomu sbírku

Zámek Plumlov se dočká rekonstrukce (zdroj: ČT24)

Radnice v Plumlově na Prostějovsku plánuje už letos zahájit opravu fasády severní strany tamního zámku, který je národní kulturní památkou. Práce na stěně směřující do nádvoří si vyžádají více než sto milionů korun. Část nákladů pokryje dotace ve výši 57 milionů z evropských fondů. Radnice současně 1. března vypíše i veřejnou sbírku a o příspěvek požádala i Olomoucký kraj. Několik milionů poskytne ze svého rozpočtu, řekla starostka Gabriela Jančíková (KDU-ČSL). Podle ní by oprava severní fasády mohla být dokončena za tři až čtyři roky.

Fasáda severní stěny směřující do nádvoří zámku je podle oborníků v Česku jedinečná. Na zdi je štuková výzdoba včetně dórských, jónských a korintských sloupů. Severní fasáda zámku je už ale podle Jančíkové ve velmi špatném technickém stavu. Některé její prvky opadávají a ohrožují návštěvníky.

„Římsy jsou v dezolátním stavu. Jsou pokryté břidlicovými deskami, řekl bych, že to nejvíc zámku za tu dobu uškodilo, že se římsy neopravovaly a zatékalo tam. To způsobovalo odpadávaní štukových výzdob,“ popsal architekt Zdeněk Beran.

Město se proto pustilo do přípravy rekonstrukce fasády, na kterou získalo evropskou dotaci 57 milionů korun. Na projekt ale podle Jančíkové chybí městu zhruba padesát milionů. „Nebudeme spoléhat pouze na to, že nám peníze někdo dá, ale i na sebe a veřejnost. Rozhodli jsme se vyhlásit veřejnou sbírku a budeme také pořádat kulturní akce, jejichž výtěžek půjde na její účet,“ sdělila.

Kraj podle radního pro kulturu a památkovou péči Jana Žůrka (Spojenci – Koalice pro Olomoucký kraj) chystanou opravu fasády zámku finančně podpoří. „Podpora bude zřejmě rozložena do více etap podle toho, jak se záchovné práce budou realizovat. Doufám, že o výši podpory pro letošní rok rozhodneme nejpozději v červnu,“ řekl.

Oprava jižní stěny bude náročnější

Podle místostarosty Plumlova Vojtěcha Otruby (KDU-ČSL) bude možné technicky náročnou opravu severní stěny zámku provádět od jara do zimy, takže zabere zhruba čtyři roky. „Jsme optimisté. Výběrové řízení (na provedení rekonstrukce) bychom rádi ukončili v první polovině letošního roku tak, aby v polovině letních prázdnin mohla začít první etapa rekonstrukce,“ podotkl.

V předchozích letech stavbaři opravili východní a západní stěny plumlovského zámku. „Nyní nás čeká dvorní fasáda a výhledově i rekonstrukce jižní stěny přilehlé k rybníku, která bude vzhledem k omezenému přístupu velmi obtížná,“ dodal Otruba.

Barokní zámek Plumlov vybudoval v letech 1680 až 1688 Jan Adam z Lichtenštejna v těsném sousedství středověkého hradu. Komplex tvoří nízký zámek, zbytek středověkého hradu a úzký vysoký zámek, který je poslední manýristickou stavbou v Evropě. Postaven byl v době vrcholného baroka, kdy už manýrismus byl šedesát let mrtvým slohem.

Po opravě by měl zámek získat svou původní podobu. „Původní řešení je na mnoha místech vidět, je to narůžovělá barva, která byla později překryta žlutým nátěrem. Ten restaurátorský přístup bude retušovat a doplňovat chybějící materiál ve stejném materiálovém složení, který se dochoval,“ řekl architekt.

V roce 1994 byl zámek převeden do majetku města Plumlova a opravy se uskutečňují průběžně. Od roku 2022 je na seznamu národních kulturních památek. Na zámku se po celý rok konají různé kulturní akce a výstavy.