TÉMA

Jan Žůrek

Plumlov chystá opravu fasády památkově chráněného zámku. Vypíše kvůli tomu sbírku

Radnice v Plumlově na Prostějovsku plánuje už letos zahájit opravu fasády severní strany tamního zámku, který je národní kulturní památkou. Práce na stěně směřující do nádvoří si vyžádají více než sto milionů korun. Část nákladů pokryje dotace ve výši 57 milionů z evropských fondů. Radnice současně 1. března vypíše i veřejnou sbírku a o příspěvek požádala i Olomoucký kraj. Několik milionů poskytne ze svého rozpočtu, řekla starostka Gabriela Jančíková (KDU-ČSL). Podle ní by oprava severní fasády mohla být dokončena za tři až čtyři roky.
29. 2. 2024|

Olomoucký kraj chystá opravu Vlastivědného muzea. Před dvanácti lety přitom prošlo rekonstrukcí

Vlastivědné muzeum v Olomouci otevřelo expozici Příběh kamene v budově na Denisově ulici. Ta byla ještě před třemi měsíci kvůli střeše v havarijním stavu. Nyní jsou problematická místa dočasně zajištěná a Olomoucký kraj se je chystá v nejbližších měsících opravit, bude to stát několik milionů korun. Budova přitom před dvanácti lety prošla rozsáhlou rekonstrukcí.
6. 5. 2023|

V Prostějově bude nová hvězdárna za téměř 70 milionů. Kraj už vybral její podobu

Město Prostějov bude mít novou hvězdárnu. Na místě nynější observatoře plánuje Olomoucký kraj postavit novou budovu. Komise už v rámci architektonické soutěže vybrala vítězný návrh. Tři mladí architekti ze slovenských Košic navrhli budovu hvězdárny jako jednoduchý vysoký kvádr se střešní observatoří.
9. 12. 2022|