Olomoucký kraj chystá opravu Vlastivědného muzea. Před dvanácti lety přitom prošlo rekonstrukcí

Události v regionech: Opravy Vlastivědného muzea v Olomouci (zdroj: ČT24)

Vlastivědné muzeum v Olomouci otevřelo expozici Příběh kamene v budově na Denisově ulici. Ta byla ještě před třemi měsíci kvůli střeše v havarijním stavu. Nyní jsou problematická místa dočasně zajištěná a Olomoucký kraj se je chystá v nejbližších měsících opravit, bude to stát několik milionů korun. Budova přitom před dvanácti lety prošla rozsáhlou rekonstrukcí.

Budova ze 17. století, část olomouckého Konviktu, je opět otevřená návštěvníkům. Na první pohled se zdá vše v pořádku, ti pozornější si ale všimnou plachty na střeše. Ředitel Vlastivědného muzea v Olomouci Jakub Ráliš upozornil, že potíže jsou s krovem střechy. Problém je ale i ve statice objektu.

V půdním prostoru v rámci minulé rekonstrukce vznikla vestavba, pravděpodobně právě ona statiku celé budovy narušila. „V roce 2014 tam probíhaly první reklamace a zhruba čtvrtým rokem je část objektu vystěhovaná,“ popsal radní Olomouckého kraje Jan Žůrek (ProOlomouc).

Kde se stala chyba, už podle vedení kraje zjistit nelze. Pravděpodobně ale před patnácti lety. Chyba buď byla v samotné projektové dokumentaci, nebo ji udělala stavební firma. „Určitě je možné říct, že ta situace není standardní, jako aby se toto dělo s římsou a krovem po patnácti letech, kdy proběhla rekonstrukce, to tedy standardní není,“ poznamenal Ráliš.

Zatímco půdní prostory čeká rekonstrukce, v přízemí se znovu otevřela výstava Příběh kamene. „U expozice je výjimečné to, že se otevírá pouze v letní sezoně, protože v těchto krásných prostorách je velmi chladno, takže pouze od května do konce září,“ sdělila kurátorka Sylvie Novotná. Největším exemplářem celé výstavy je monoxyl ze třetího století před naším letopočtem. „Našel se v roce 1999 na Mohelnické pískovně a našel se zcela náhodou – trčel z vody,“ popsala Novotná. Všechny výstavní předměty budou nadále zpřístupněny veřejnosti.