TÉMA

Fasáda

Úniky tepla v panelácích monitorují drony. Některé domy už dávno stát neměly, místo toho se stále opravují

V Sokolově se rozběhl unikátní projekt, který má odhalit úniky tepla v panelových domech. Monitoruje je dron s termokamerou. Město může díky tomu opravy cílit s přesností na centimetry. Sokolovská radnice si od toho slibuje, že ušetří spoustu peněz. Dron dokáže za pár hodin prověřit plochy, které by člověk kontroloval několik dní. Některé panelové domy už jsou staré i více než padesát let. Právě na tak dlouhou dobu byla sídliště stavěna. Někteří odborníci tvrdí, že by mohla vydržet i dalšího půl století.
8. 3. 2024|

Už dva roky se opravuje Průmyslový palác na pražském Výstavišti. Letos přijdou na řadu střechy

Letošní práce na opravě a dostavbě Průmyslového paláce na pražském Výstavišti přinesou nové střechy. V rámci pokračujících prací dělníci dokončí i ocelovou konstrukci obnovovaného křídla nebo dodělají podzemní přístavky. Vrátí se také opravené vitráže a hodiny, řekli radní Adam Zábranský (Piráti) a David Čech, vedoucí projektu ze společnosti Metrostav DIZ. Část paláce vyhořela 16. října 2008. Kompletní rekonstrukce začala v únoru 2022 a původně měla skončit v roce 2025, avšak komplikace opravy prodlouží. Náklady mají být zhruba 2,64 miliardy korun.
6. 3. 2024|

Plumlov chystá opravu fasády památkově chráněného zámku. Vypíše kvůli tomu sbírku

Radnice v Plumlově na Prostějovsku plánuje už letos zahájit opravu fasády severní strany tamního zámku, který je národní kulturní památkou. Práce na stěně směřující do nádvoří si vyžádají více než sto milionů korun. Část nákladů pokryje dotace ve výši 57 milionů z evropských fondů. Radnice současně 1. března vypíše i veřejnou sbírku a o příspěvek požádala i Olomoucký kraj. Několik milionů poskytne ze svého rozpočtu, řekla starostka Gabriela Jančíková (KDU-ČSL). Podle ní by oprava severní fasády mohla být dokončena za tři až čtyři roky.
29. 2. 2024|

Z kladenského gymnázia spadl kus štítu. Budova je uzavřená, studenti mají volno

Z kladenského gymnázia na náměstí Edvarda Beneše spadl v úterý kus štítu, budova je uzavřená. Studenti mají ředitelské volno. O dalším postupu rozhodne statik, který začal objekt posuzovat.
7. 6. 2023Aktualizováno7. 6. 2023, 13:11|

Ministerstvo připravilo průkazy poradců a informační příručky, žadatele o dotaci mají lépe ochránit před energošmejdy

Identifikační průkazy energetických poradců poskytujících asistenci v Nové zelené úsporám Light (NZÚ Light) a informační příručky s praktickými radami k zateplení jednotlivých konstrukcí domu. To jsou novinky v dotačním programu Nová zelená úsporám Light, které představilo ministerstvo životního prostředí. Informační příručky pomohou ochránit žadatele z nejzranitelnějších skupin obyvatel před zneužitím podvodných firem. Příručky jsou od pondělí dostupné na webu programu. O dotaci si požádalo 20 631 lidí, oznámil šéf resortu Petr Hladík (KDU-ČSL).
20. 3. 2023Aktualizováno20. 3. 2023, 20:03|

Nové dotace na zateplení cílí na seniory nebo rodiny s nárokem na příspěvek na bydlení

O další dotace na zateplení rodinných domů mohou požádat domácnosti, ve kterých žijí výhradně důchodci nebo osoby s nárokem na příspěvek na bydlení. Získat mohou až 150 tisíc korun. Formulář bude na webu Nová zelená úsporám Light přístupný od pondělí od deseti hodin dopoledne. Stát by měl poslat peníze do čtyř týdnů od podání žádosti. Lidé ale musí stihnout udělat úpravy do roka. Po celou dobu vyřizování se navíc mohou zdarma obracet na poradce z místních akčních skupin.
9. 1. 2023|