Už dva roky se opravuje Průmyslový palác na pražském Výstavišti. Letos přijdou na řadu střechy

Letošní práce na opravě a dostavbě Průmyslového paláce na pražském Výstavišti přinesou nové střechy. V rámci pokračujících prací dělníci dokončí i ocelovou konstrukci obnovovaného křídla nebo dodělají podzemní přístavky. Vrátí se také opravené vitráže a hodiny, řekli radní Adam Zábranský (Piráti) a David Čech, vedoucí projektu ze společnosti Metrostav DIZ. Část paláce vyhořela 16. října 2008. Kompletní rekonstrukce začala v únoru 2022 a původně měla skončit v roce 2025, avšak komplikace opravy prodlouží. Náklady mají být zhruba 2,64 miliardy korun.

„Letošní rok bude hlavně ve znamení střech, protože se pustíme do střech jak na novém křídle, tak budeme pokračovat v rekonstrukci střech střední haly. A připravujeme také střechy na pravém křídle, tom původním. Takže to bude to hlavní a viditelné, co se tu bude dít,“ řekl Čech.

Dělníci letos rovněž dokončí ocelovou konstrukci nově budovaného vyhořelého křídla. Dodělají také přístavky na severní straně paláce, což jsou suterénní místnosti zakopané v zemi. „Začneme budovat také fasádu na levém (vyhořelém) křídle,“ dodal vedoucí projektu.

Uvnitř budou dělníci v suterénu montovat strojovny, technické zázemí, kdy hotovy jsou už hrubé podoby podlah, a téměř dokončeny vyzdívky. V ostatních křídlech dokončí instalační kanály, které dokončují po stavební stránce a vybavují je rozvody.

Opravovány budou v letošním roce rovněž umělecké prvky, které jsou odvezeny do dílen, kde je odborníci obnovují. „Navracet se sem budou letos vitráže, půjdeme postupně od severní části k jihu,“ popsal Čech. Na prostřední část paláce by se letos také měly vrátit věžička a opravené hodiny. Dělníci pracují také na technickém zázemí včetně tepelných čerpadel.

Dokončená už je většina nosných konstrukcí ve vyhořelém křídle, chybí osadit pouze krajní štítové vazby na ocelové konstrukce. Suterén je v této části kompletně vybetonovaný a dělníci kromě zmíněných severních přístavků pracují také na těch u pravého křídla, kde bude rovněž v zemi umístěna strojovna vzduchotechniky.

Palác dostane moderní protipožární ochranu

V zachovaném křídle budou vybudovány zcela nové podlahy, protože se ukázalo, že jsou v horším stavu, než se předpokládalo. Původně se počítalo jen s opravou samotných parket, jenže později dělníci zjistili problémy i v podloží, které mělo mimo jiné nízkou nosnost.

V pravém křídle, stejně jako ve zbytku paláce, bude moderní protipožární ochrana, kdy bude odstraněna protipožární ochrana z devadesátých let minulého století tvořená hliníkovými fóliemi podobnými alobalu.

V průběhu stavby narazili dělníci na komplikace, které nečekali. To se týká například zmíněného stavu podlah nebo takzvané Smetanovy vestavby ve středním traktu. „Myslím, že realistický termín je dva roky, tedy dokončení v roce 2026, nyní to řeší (magistrátní) odbor investic se zhotovitelem. Co se týče peněz, tak tam se budou dělat nějaké vícepráce, které souvisí s komplikacemi, ale finální částku ještě nevíme, to se ukáže,“ řekl Zábranský. Podle něj se ale už další komplikace neočekávají.

Opravy objektu se opozdily

Palác byl postaven při příležitosti Jubilejní zemské výstavy v roce 1891 podle návrhu architekta Bedřicha Munzbergera. Od počátku sloužil k pořádání výstav a dalších kulturních akcí, i když původně mělo jít o dočasnou stavbu. V letech 1952 až 1954 komunisté rozhodli o změně funkce a hlavní halu paláce nechali přestavět na společenský a taneční sál. Změnilo se i jeho jméno na Sjezdový palác, který byl součástí tehdejšího Parku kultury a oddechu Julia Fučíka.

Úsilí o obnovu vyhořelého paláce provázely v minulosti problémy. Město se mimo jiné soudilo o peníze z pojistky po požáru. Pražští zastupitelé rozhodli v roce 2018 o vypsání zakázky, aby ji dnes už bývalé vedení v říjnu 2019 zrušilo, jelikož byla vypsána chybně. Oprava se tak opět zpozdila.