Nové dotace na zateplení cílí na seniory nebo rodiny s nárokem na příspěvek na bydlení

Události: Nová zelená úsporám Light (zdroj: ČT24)

O další dotace na zateplení rodinných domů mohou požádat domácnosti, ve kterých žijí výhradně důchodci nebo osoby s nárokem na příspěvek na bydlení. Získat mohou až 150 tisíc korun. Formulář bude na webu Nová zelená úsporám Light přístupný od pondělí od deseti hodin dopoledne. Stát by měl poslat peníze do čtyř týdnů od podání žádosti. Lidé ale musí stihnout udělat úpravy do roka. Po celou dobu vyřizování se navíc mohou zdarma obracet na poradce z místních akčních skupin.

Současná výzva Nová zelená úsporám Light má alokováno 1,5 miliardy korun. Mělo by to vystačit pro zhruba deset tisíc domácností. Na jednu žádost mohou získat maximálně 150 tisíc. Pokud bude zájem velký, alokace se podle Státního fondu životního prostředí navýší. 

Dotace na zateplení fasády bude konkrétně ve výši šesti tisíc korun za běžný metr. Na výměnu starých oken ve vytápěných místnostech a balkonových dveří je připravena dotace ve výši dvanáct tisíc za kus. 

Při výměně vchodových dveří může na jedny žadatel dostat osmnáct tisíc. Dotace na zateplení podlahy na zemině nebo nad nevytápěnými prostorami bude šedesát tisíc. Na kompletní zateplení stropu pod nevytápěnými prostory nebo obývaného podkroví mohou žadatelé získat padesát tisíc. Na kompletní zateplení střechy je pak určeno 120 tisíc.  

obrázek
Zdroj: ČT24

„Jsou to peníze fondu, ve kterém je celkem 55 miliard, takže pokud bude zájem vyšší, tak se bavíme o bezproblémovém navýšení v řádech jednotek miliard až třeba do deseti miliard korun,“ upřesňuje ředitel Státního fondu životního prostředí Petr Valdman. 

„Jestli je člověk starobní důchodce nebo pobírá příspěvek na bydlení, to potřebujeme doložit a mít zjednodušený odborný posudek,“ vysvětluje k žádostem Valdman. Místní akční skupiny pak mohou zájemcům poradit, jak podat žádost v elektronickém prostředí, což je jediná možná cesta. Zájemce nebo zplnomocněná osoba musí mít takzvanou e-identitu. 

obrázek
Zdroj: ČT24

Špatné větrání a netěsnící okna

Kudy teplo z domácností uniká, pomůže domácnostem předem odhalit třeba energetický audit. Špatná opatření totiž mohou spíš uškodit. Například špatným větráním a okny může u starších staveb unikat zhruba polovina tepla z domácnosti. 

„U těch starších domů k těm největším tepelným únikům dochází hlavně kolem oken, na střeše a při špatném zateplení – při špatné izolaci domu. Poznáme to u oken například tak, že uvnitř místnosti nám kondenzuje voda a může tam vznikat plíseň,“ uvedl energetický analytik webu Ušetřeno.cz Jan Béreš.