TÉMA

Těsnění

Temelín neplánovaně odpojil druhý blok, energetici opraví těsnění v nejaderné části elektrárny

Jaderná elektrárna Temelín ve středu ráno neplánovaně odpojila druhý výrobní blok od přenosové sítě. Energetici musí opravit těsnění ve vnitřním okruhu chlazení generátoru. Je to v nejaderné části elektrárny. Jde o provozní záležitost, nemá vliv na okolí ani na odběratele. Práce by neměly trvat déle než několik dnů. Vyměnit chladič není možné za plného provozu, informoval vedoucí jaderné komunikace ČEZu Petr Šuleř. Je to první neplánovaná odstávka Temelína od roku 2019, dodal.
31. 1. 2024Aktualizováno31. 1. 2024, 11:19|

Nové dotace na zateplení cílí na seniory nebo rodiny s nárokem na příspěvek na bydlení

O další dotace na zateplení rodinných domů mohou požádat domácnosti, ve kterých žijí výhradně důchodci nebo osoby s nárokem na příspěvek na bydlení. Získat mohou až 150 tisíc korun. Formulář bude na webu Nová zelená úsporám Light přístupný od pondělí od deseti hodin dopoledne. Stát by měl poslat peníze do čtyř týdnů od podání žádosti. Lidé ale musí stihnout udělat úpravy do roka. Po celou dobu vyřizování se navíc mohou zdarma obracet na poradce z místních akčních skupin.
9. 1. 2023|

Zájem o zateplení a výměnu oken roste. Zásadní je správná instalace

Zájem o zateplení domů a výměnu oken za poslední rok stoupl o třetinu. Shodují se na tom stavební firmy, které oslovila Česká televize. Už teď má řada z nich zakázky až do příštího léta. Technici ale upozorňují, aby lidé dávali přednost certifikovaným výrobkům a montážím. V opačném případě se investice nemusí vyplatit.
25. 12. 2022|