TÉMA

Jan Béreš

Nové dotace na zateplení cílí na seniory nebo rodiny s nárokem na příspěvek na bydlení

O další dotace na zateplení rodinných domů mohou požádat domácnosti, ve kterých žijí výhradně důchodci nebo osoby s nárokem na příspěvek na bydlení. Získat mohou až 150 tisíc korun. Formulář bude na webu Nová zelená úsporám Light přístupný od pondělí od deseti hodin dopoledne. Stát by měl poslat peníze do čtyř týdnů od podání žádosti. Lidé ale musí stihnout udělat úpravy do roka. Po celou dobu vyřizování se navíc mohou zdarma obracet na poradce z místních akčních skupin.
9. 1. 2023|

Energetický analytik o orientaci ve vyúčtování

Jak rozumět vyúčtování energií, jak nastavit správně zálohy? Každá třetí stížnost, kterou teď řeší Energetický regulační úřad, se týká záloh za elektřinu nebo plyn. Odborníci u většiny z nich nakonec zjistí, že lidé neměli dostatek informací o navýšení ceny energií. Domácnosti se tak často dozvídají o zdražení až právě z nového rozpisu záloh. Na otázky ve studiu odpovídal energetický analytik Jan Béreš z Ušetřeno.cz
24. 10. 2022|

Topná sezona začala, některé teplárny zdraží už v příštích měsících

Dva dny po sobě klesla průměrná denní teplota pod třináct stupňů Celsia a v řadě měst začala topná sezona. Letošní topné období je však jiné než to předešlé – doprovází ho dramatický vývoj na trzích s energiemi. Teplárny proto plánují zdražovat, některé už v příštích měsících, jiné až od nového roku.
19. 9. 2022Aktualizováno19. 9. 2022, 21:51|

Regulujte ceny energií, vyzvaly kraje vládu. Je třeba směřovat k zastropování v rámci EU, řekl Fiala

Asociace krajů vyzvala vládu, aby regulovala ceny plynu a elektřiny pro domácnosti. Udělat by to měla od začátku roku 2023, apeloval v pátek jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS). Návrh asociace podpořili všichni hejtmani, úsporný tarif podle nich není řešením. Opozice se s požadavky krajů ztotožňuje. Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl, že je třeba směřovat k zastropování cen energií. Řešení je ale podle něj nutné dosáhnout na unijní úrovni. Už jednal s předsedkyní Evropské komise a vyjednává podporu dalších zemí.
26. 8. 2022Aktualizováno26. 8. 2022, 18:43|