Obec na Bruntálsku chce vybudovat kotelnu a zásobník břidlicového plynu. Byla by nejspíš první v zemi

Obec Dvorce chce zásobník na břidlicový plyn, byla by první v zemi (zdroj: ČT24)

Obec Dvorce na Bruntálsku má v úmyslu vybudovat kotelnu a zásobník zkapalněného břidlicového plynu. Vesnice, která má asi třináct set obyvatel, by tak byla zřejmě první v České republice. Břidlicový plyn se ale v Česku netěží, musel by se do regionu dovážet ze Spojených států. Dvorce by mohly plynem vytápět například místní základní školu a další obecní objekty.

Zdroje energie u budovy Turistcentra ve Dvorcích už dosluhují. Právě kvůli tomu začalo vedení obce, do které nevede plynovod, uvažovat o alternativním řešení. Tím má být využití břidlicového plynu.

„Břidlicový plyn má jednu výhodu, a to, že v podstatě umožňuje dopravu a přepravu v mnohem menším množství, než se převáží dnes třeba i používaný propan-butan nebo zemní plyn. Tím by se zlevnila doprava plynu do obce,“ řekl starosta Jan Božovský (HNHRM). 

Plyn z USA

Menší problém je ale v tom, že břidlicový plyn se těží ve Spojených státech amerických. „My na jedné straně zeměkoule ten plyn zkapalníme, on má až 600krát menší objem než klasický zemní plyn. To je obrovská výhoda. Nevýhoda ale je, že se musí zkapalňovat při teplotě minus 162 stupňů a udržet se po celou dobu přepravy v této teplotě,“ popsal Martin Klempa z Hornicko-geologické fakulty VŠB-TUO.  

V obci by tak podle starosty muselo přibýt zázemí mimo jiné pro zásobník plynu. „Přijede kamion, přečerpá se plyn. Ten pak půjde ze zásobníku do kotelny,“ řekl Božovský. Na parkovišti u Turistcentra by pak měla vzniknout i dobíjecí stanice pro elektromobily a elektrokola. 

Dva roky staré plány

Studie na vytápění břidlicovým plynem vznikla ve Dvorcích už před dvěma lety, plány však zastavila pandemie koronaviru. „Všechno jsme měli předjednáno na ministerstvu životního prostředí i na Státním fondu životního prostředí, celkem byli té myšlence nakloněni. Byli bychom asi první v republice,“ uvedl starosta.  

„Myslí na to (komunitní energetiku) všechny možné fondy Evropské unie i české vlády, ať už je to Modernizační fond, nebo další. My jsme připraveni, pokud by byl opravdu velký zájem, část peněz z fondu Just transition přesměrovat právě na takové projekty,“ sdělil náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Jakub Unucka (ODS).  

Pokud se plánovaný projekt ve Dvorcích osvědčí, mohl by se v budoucnu rozšířit také na další objekty v majetku obce. Radnice by ráda vytápěla například i zdejší základní školu.