Některé důvody odvolání ředitele havlíčkobrodské psychiatrie byly nepřesné, připustil ministr Vojtěch

Události: Některé důvody odvolání ředitele havlíčkobrodské psychiatrie byly nepřesné, připustil ministr Vojtěch (zdroj: ČT24)

Páteční návštěvu ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) v Psychiatrické nemocnici Havlíčkův Brod doprovázely protesty stovek zaměstnanců, kteří podporují odvolaného ředitele Jaromíra Maška. Ministr právě odvolání ředitele přijel vysvětlit poté, co ho k tomu vyzvalo vedení nemocnice s tím, že Maška zkreslenými vyjádřeními očernil. Vojtěch připustil, že některé důvody k odvolání byly založeny na nepřesných informacích, na jiných ale trvá.

Za nepřesné označil ministr informace o fungování Centra duševního zdraví, které vzniklo v Havlíčkově Brodě v rámci reformy před třemi lety, nebo údajné porušování dohod při nepřijímání dětských pacientů.

„Ty věci jsme si vyjasnili. V některých ohledech jsme možná neměli zcela přesné informace, třeba ohledně Centra duševního zdraví, ale v některých ohledech byly informace správné. A myslím, že bylo uznáno, že něco nebylo optimální. Diskuse skončila. Pan ředitel Mašek bezesporu odvedl kus práce, to nikdo nezpochybňuje, nemocnice je hospodářsky stabilizovaná,“ řekl po jednání ministr Vojtěch, kterého při příjezdu uvítala s transparentem asi polovina z celkových 650 pracovníků nemocnice.

Vojtěch ale nadále trvá však na kritice přístupu nemocnice k ochranným léčbám nařízeným soudy. Vadí mu, že pacienty někdy nepřijímá, nebo má na jejich příjem dlouhý pořadník. „Je to jediná nemocnice, kde pořadníky stále existují, ve všech ostatních byly zrušeny,“ upozornil Vojtěch.

S tím ale Mašek nesouhlasí. „Kdybychom měli plné oddělení pacientů s nařízeným ochranným léčením, tak bych chtěl vidět, kdo by tam pracoval,“ řekl. 

Vedení nemocnice, v níž Mašek dále působí jako lékař, požadovalo prohlášení očišťující jméno bývalého ředitele, jinak hrozilo stávkovou pohotovostí. Pro tu nyní podle Jiřího Konráda, který nemocnici do výběru nového šéfa vede, není důvod.

Maškovo odvolání oznámil ministr Vojtěch před týdnem s účinností k 16. únoru. Zdůvodnil ho kromě výše zmíněného také neochotou přijímat kroky schválené reformy psychiatrické péče. Podle Konráda ale některé požadavky reformy nejsou smysluplné, případně je nelze kvůli nedostatku personálu realizovat. 

„Jsem rád, že pan ministr dnes řekl pravý důvod mého odvolání. Jestli jsem to správně pochopil, tak to byla z jeho pohledu nedobrá komunikace o reformě psychiatrické péče, získal dojem, že se nechci účastnit realizace reformy. K tomu nemám žádný komentáře. Považuju to, že je to v pořádku,“ reagoval na páteční jednání Mašek.

Maška podpořily tisíce signatářů petice

Maška kritizovala například Asociace komunitních služeb v oblasti péče o duševní zdraví (AKS), jež stála u vzniku reformy, která má většinu péče o duševně nemocné přenést do jejich přirozeného prostředí skrze Centra duševního zdraví. Bývalý ředitel prý mohl svým manažerským rozhodnutím ohrozit chod tohoto centra.

Maška po odvolání naopak podpořily podpisy pod petici téměř tři a půl tisíce lidí. Pracovníci nemocnice, kteří se za něj také postavili, zdůrazňují, že byl sám ochoten pro centrum pracovat, pokud by o místo neměl zájem jiný odborník.

Ve středu vyhlásilo ministerstvo na místo ředitele výběrové řízení. Mašek se znovu přihlásit nechce. „Myslím, že vztahům nemocnice a zřizovatele by to neprospělo,“ líčí. Byl by rád, kdyby tak ale učinil někdo z nemocnice. „Mám tip na konkrétní jméno, ale říkat ho nebudu, vím, že se chce o místo ucházet,“ doplňuje a svému nástupci doporučuje lepší komunikaci s ministerstvem a více diplomacie ve vyjadřování.

Nový ředitel nemocnice by mohl být podle Vojtěcha jmenován na jaře. Přihlášky lze podávat do 18. března. Ministr odmítá spekulace, že jeho resort by chtěl řízením pověřit některého ze svých úředníků.