Nejvyšší soud potvrdil trest 17,5 roku za úmyslné nabourání policejního auta na Chebsku

Nejvyšší soud (NS) odmítl dovolání Tibora Semana, který v létě 2020 při svém útěku z vězení v kradeném autě na Chebsku úmyslně naboural policejní vůz. Za pokus o vraždu policistů si vyslechl trest 17,5 roku vězení plus pětiletý zákaz řízení aut a povinnost uhradit škodu 52 tisíc korun. NS rozhodl nedávno bez veřejného jednání, o výsledku informovala mluvčí Krajského soudu v Plzni Jana Rubášová.

Odůvodnění NS zatím není veřejně dostupné. Seman má ještě možnost podat ústavní stížnost, musel by však argumentovat porušením svých základních práv.

Incident se odehrál 6. srpna 2020, kdy byl Seman ve výkonu trestu a zrovna pracoval v Přečaplech na Chomutovsku. Podle obžaloby ráno bez souhlasu opustil nestřežené pracoviště, ukradl osobní auto a pod vlivem amfetaminu se vydal do Aše. Bylo to v den, kdy nabyl právní moci rozsudek karlovarského soudu, který mu mimo jiné ukládal tříletý zákaz řízení motorových vozidel.

Muž se údajně lekl policejní pistole

Večer policejní hlídka v Aši identifikovala kradený vůz a začala ho pronásledovat. Řidič na opakované výzvy k zastavení nereagoval a pokračoval dál v agresivní a rychlé jízdě, při které ohrožoval ostatní účastníky provozu. Policie proto muži pohrozila namířenou střelnou zbraní.

Vězeň ale místo zastavení auta změnil směr jízdy a prudce narazil do pravé přední části policejního vozu. Jen díky včasnému a kvalitnímu manévru řidiče policejní auto nespadlo ze stráně. Policista poté kradenému autu prostřelil zadní pneumatiku a hlídka Semana zastavila za použití ochranného rámu na policejním autě.

Muž se u plzeňského krajského soudu hájil tím, že se lekl střelné zbraně policisty a že do vozu hlídky narazil nechtěně.