Vězni, který na útěku úmyslně naboural policejní vůz, potvrdil soud trest 17,5 roku

Vrchní soud v Praze potvrdil 17,5 roku vězení Tiboru Semanovi, který podle rozsudku v létě 2020 při svém útěku z vězení naboural v kradeném autě úmyslně policejní vůz. Oznámila to mluvčí soudu Kateřina Kolářová. Za pokus o vraždu policistů v autě muži hrozil až výjimečný trest.

„V dotazované věci dnes (ve středu) odvolací senát Vrchního soudu v Praze rozhodl o odvolání obžalovaného tak, že jej jako nedůvodné zamítl,“ upřesnila Kolářová. Soud tak Semanovi potvrdil i pětiletý zákaz řízení motorových vozidel a povinnost uhradit škodu 52 tisíc korun.

K incidentu došlo 6. srpna 2020, kdy byl Seman ve vězení. Muž byl zařazen k výkonu práce v Přečaplech na Chomutovsku. Podle obžaloby ráno bez souhlasu opustil nestřežené pracoviště, ukradl osobní auto a pod vlivem amfetaminu se vydal do Aše. Bylo to v den, kdy nabyl právní moci rozsudek karlovarského soudu, který mu mimo jiné ukládal tříletý zákaz řízení motorových vozidel.

Večer policejní hlídka v Aši identifikovala kradený vůz a začala ho pronásledovat. Řidič na opakované výzvy k zastavení nereagoval a pokračoval dál v agresivní a rychlé jízdě, při níž ohrožoval ostatní účastníky provozu. Policie proto muži pohrozila namířenou střelnou zbraní.

Policejní auto málem spadlo ze stráně

Vězeň ale místo zastavení auta změnil směr jízdy a prudce narazil do pravé přední části vozu policie. Jen díky manévru řidiče policejní auto nespadlo ze stráně. Policista poté kradenému autu prostřelil zadní pneumatiku a hlídka Semana zastavila za použití ochranného rámu na policejním autě.

Muž se u plzeňského krajského soudu hájil tím, že se lekl střelné zbraně policisty a že do vozu hlídky narazil nechtěně.