Největší zkušenosti s odběry má nemocnice v Karviné. Vyvine metodologii pro plošné testování na koronavirus

Nemocnice v Karviné-Ráji bude vyvíjet metodologii pro případné plošné testování populace na koronavirus. Zařízení oslovilo ministerstvo zdravotnictví a to na základě jeho zkušeností z testování zaměstnanců OKD, tam zařízení provedlo už dvacet tisíc testů na covid-19. Nemocnice v Karviné v současnosti odebírá nejvíce vzorků ze všech zařízení v Česku.

Metodologii pro testování lze chápat jako výběr testovací metody, která bude vhodná pro plošné použití. Nejen že musí být spolehlivá, ale měla by být také mnohem levnější, než současný systém testování pomocí PCR testů. 

Mluvčí karvinské nemocnice Věra Murínová uvedla, že zařízení není schopno nastavit metodologii samo, protože se jedná o laboratorní metodu. „Naše nemocnice nedisponuje mikrobiologickou laboratoří, ta je k dispozici právě ve zdravotním ústavu,“ řekla s tím, že obě instituce budou spolupracovat. 

Moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák (ANO) s vedením nemocnice komunikuje, podle Murínové spolupráci uvítal. V tuto chvíli už personál nemocnice odebírá PCR testy, které bude podle mluvčí schopen porovnávat s ostatními metodami testování. 

Čím víc testů, tím přesnější výsledky

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) v pátek na tiskové konferenci uvedl, že počet nemocných bude výrazně stoupat možná až tři týdny. Ve vývoji metodologie to nemocnici pomůže. „Zachytí se daleko víc pozitivních pacientů, díky kterým budeme schopni konfirmovat ty ostatní metody vůči současné metodě PCR,“ uvedla. 

Murínová připomněla, že prioritou nemocnice i nadále zůstává postarat se o hospitalizované pacienty. „My jsme nabídli k dispozici v krátkém omezeném čase kapacitu našich zdravotních sester, které nyní stírají. Věříme, že do budoucna se budeme věnovat zejména ošetřování nemocných s koronavirem,“ dodala. 

Nemocnice: Úkol nás nezatíží

Nemocnice Karviná-Ráj nemá infekční oddělení, přesto je nucena přijímat i pacienty s covidem-19. Nastavení metodologie podle Murínové nebude žádnou zátěží pro nemocnici. „My v tuto chvíli už máme svoje stávající odběrové týmy, které hodláme dát k dispozici právě pro nastavení metodologie a správného výběru testů,“ uvedla.

Nemocnici v těchto dnech výrazně pomáhají medici Lékařské fakulty Ostravské univerzity. Právě díky nim se zdravotnické zařízení neobává toho, že by nastavení metodologie společně s aktuálním přílivem nemocných nedokázalo zvládnout. 

Dvacet tisíc testů za dva měsíce

Karvinská nemocnice získala velké zkušenosti díky plošnému testování zaměstnanců OKD. Během dvou měsíců bylo preventivně odebráno dvacet tisíc vzorků, 113 z nich bylo pozitivních na covid-19, uvedla mluvčí OKD Naďa Chattová. 

Právě v dolech OKD na Karvinsku byla v květnu největší ohniska nákazy v kraji. „Už druhý měsíc každý pracovní den testujeme stovky našich zaměstnanců na čtyřech lokalitách. Za celé dva měsíce jsme z provedených testů zaznamenali celkem 113 pozitivních případů, 57 lidí je už vyléčených a 56 je v tuto chvíli nemocných,“ uvedl ředitel provozu OKD David Hájek.

Předsedkyně představenstva OKD Vanda Staňková řekla, že rozhodnutí pravidelně ve čtrnáctidenních cyklech testovat všechny zaměstnance hodnotí firma s odstupem času jako správné a včasné. „Vzhledem ke stále rostoucím číslům pozitivních případů v celé republice tak mají naši zaměstnanci pravidelně přehled o tom, jestli covid-19 mají, nebo ne,“ uvedla.