OKD zahájilo preventivní testování zaměstnanců na koronavirus. Stát bude miliony korun

Studio ČT24: Zahájení preventivního testování v OKD (zdroj: ČT24)

Společnost OKD zahájila preventivní testování zaměstnanců na covid-19. U čtyř dolů působí celkem čtyři odběrové týmy. Každý den odeberou vzorky až od šesti set lidí. Společnost chce preventivním testováním zajistit bezpečnost a zdraví zaměstnanců a jejich rodin.

Testování společnost OKD spustila před ranní směnou. Další odběry se budou dělat dopoledne i odpoledne. „Každého zaměstnance budeme testovat ve dvoutýdenních intervalech,“ uvedla mluvčí těžební společnosti Naďa Chattová. Dodala, že samotné odběry nyní provádějí zdravotníci z nemocnice Karviná-Ráj. Do budoucna těžební firma připravuje spolupráci i s Lékařskou fakultou Ostravské univerzity.

Analýzu vzorků pak provádí Ústav molekulární a translační medicíny Lékařské fakulty Univerzity Palackého. „Výsledky zaměstnanci zašlou co nejdříve, nejpozději do šestatřiceti hodin. Testování v celém rozsahu hradí zaměstnavatel. Je to finanční náklad navíc. Bude se pohybovat v řádech milionů korun,“ doplnila mluvčí.

K nekontrolovanému šíření viru by už nemělo dojít

Společnost chce preventivním testováním zajistit bezpečnost a zdraví zaměstnanců a jejich rodin. Zároveň tento krok umožní vedení firmy po přerušení těžby opětovně zahájit provoz beze strachu z nekontrolovatelného šíření viru.

„Díky kontinuálnímu preventivnímu testování budeme schopni velmi rychle zachytit a izolovat potenciální nové ohnisko. Případné pozitivní výsledky budou samozřejmě hlášeny KHS v Ostravě, se kterou budeme i nadále úzce spolupracovat,“ vysvětlila předsedkyně představenstva OKD Vanda Staňková.

Těžbu společnost obnovila minulý týden

Doly se staly jedním z velkých ohnisek nákazy. Koronavirus nejprve zasáhl Důl Darkov a posléze se rozšířil na Doly ČSM. Dolu ČSA se hromadná nákaza vyhnula. Vedoucí protiepidemického oddělení hygieniků v Karviné Andrea Lipjaková řekla, že se v souvislosti s tímto ohniskem nakazilo přes 1700 horníků, jejich příbuzných či kontaktů. V souvislosti s nákazou na Dole Darkov hygienici zaznamenali 516 nakažených, u Dolu ČSM-Sever to bylo 819 nemocných a u Dolu ČSM-Jih 402 pozitivních. Přímo na pracovištích firmy to z celkového počtu bylo přes 1200 nemocných. Firma proto na několik týdnů přerušila těžbu. Obnovila ji minulý týden.