V Česku hrozí italský a newyorský scénář, varují vědci. Doporučují osobní lockdown

Události, komentáře: Vědci doporučují osobní lockdown (zdroj: ČT24)

V Česku strmě přibývá případů nákazy koronavirem, hospitalizovaných pacientů i nakažených zdravotníků. Podle skupiny vědců existuje velké riziko, že Česká republika bude následovat italský či newyorský scénář a lékaři budou nuceni rozhodovat, kdo dostane péči a kdo ne. Vyzývají proto k tomu, aby lidé sami zavedli „osobní lockdown“ a ven vycházeli jen v nejnutnějších případech. Mezi signatáře výzvy patří rektor ČVUT Vojtěch Petráček, který byl hostem Událostí, komentářů.

Výzva, která byla publikována na webu Zachranmecesko.cz, upozorňuje na to, že v Česku exponenciálně roste i počet kritických případů a zároveň exponenciálně roste počet nakažených lékařů a sester. „Téměř jistě se blíží přetížení zdravotního systému, u malých nemocnic v horizontu dní, u velkých v horizontu týdnů. Jako důsledek bude omezena i standardní zdravotní péče,“ varuje dokument.

„Pokud nedojde k dramatické změně chování, může mít dle našich odhadů epidemie 5000 až 15 tisíc obětí do konce roku,“ píše se dále ve výzvě, kterou kromě Petráčka podepsali hlavní epidemiolog IKEMu Petr Smejkal, prorektor Univerzity Karlovy pro vědu a výzkum Jan Konvalinka, jaderná inženýrka Dana Drábová nebo datový vědec a konzultant Petr Ludwig.

„Už na jaře jsme začali pracovat jako skupina expertů z různých oborů, která už tehdy pracovala na tom, proč jsou dobré roušky, jak fungují. A vypracovali jsme tehdy video, které šlo hodně do světa a zpropagovalo roušky na základě vědeckého podkladu, že fungují,“ říká Petráček, který byl hostem pořadu Události, komentáře.

„Je potřeba podívat se na to odpovědně“

Vědci proto vyzývají lidi, aby zavedli „osobní lockdown“, to znamená vycházeli z domovů jen v nejnutnějších případech. Apelují také na nutnost nošení roušek ve všech vnitřních prostorách a také venku v místech, kde není možné udržet odstup od ostatních.

„V tuto chvíli to vypadá, že lidé podle dat i podle toho, co je vidět v médiích nebo na ulicích, příliš opatření, která roušky vyžadují, nedodržují. Ostatně na jaře zafungovalo to, když je lidé používali v maximální možné míře. To znamená i venku,“ pokračuje.

„Snažili jsme se ukázat, že je potřeba podívat se na to odpovědně. To, že za čtrnáct dní za tři neděle se to, co děláme teď, projeví. Abychom každý sám za sebe mohli udělat třeba něco málo, co hodně pomůže,“ uvedl dále.

Naopak za zrušení opatření proti šíření koronaviru vznikla nedávno petice, kterou podepsali mimo jiné prezident České stomatologické komory Roman Šmucler, kardiochirurg Jan Pirk a další lékaři. Restrikce považují za nesmyslné, mnohem větší ohrožení zdraví obyvatel vidí v drastických vládních opatřeních než v nemoci covid-19 jako takové.

Petráček tuto iniciativu kritizuje. „Ta výzva byla velmi škodlivá. Ale ta naše výzva není žádná kontravýzva, pouze používá data a selský rozum, který z nich vyvodí to, že teď je to o hodně horší, než to bylo na jaře, kdy jsme to brali vážně. A je to potřeba znovu brát vážně,“ uvedl. „Obávám se, že ti kolegové nedovedou číst data,“ doplnil.

Souhlasí s tím, že současné dění přináší různé problémy, podstatné je však zabránit úmrtím na covid-19, kterým lze předejít. „Ta komplexní situace, kterou teď máme, přináší zátěž, stres, zanedbání, to je samozřejmé. Ale nám jde o to, že by neměly přibývat ty dodatečné, zbytečné smrti, které vyplývají z toho, když se zanedbají opatření,“ zdůraznil.

Petráček v Událostech, komentářích vyzval firmy nebo jiné dárce, kteří by byli ochotní přispět finančně na nové ventilátory. „Prosím, ozvěte se nám na ČVUT, kdybyste měli chuť pomoci,“ uvedl.