V Dole Darkov přibylo 17 nakažených, obce na Karvinsku musí dezinfikovat veřejná místa

Události: Obce na Karvinsku kvůli Darkovu dezinfikují (zdroj: ČT24)

V Dole Darkov společnosti OKD hygienici ke čtvrtku evidují 319 nakažených, od středy tedy přibylo 17 nemocných. Kvůli lokálnímu ohnisku hygienici nařídili dezinfekci veřejných prostranství v městech a obcích na Karvinsku.

Počet pozitivních zaměstnanců dolu stoupl na 221, tedy o čtyři více než ve středu, mezi nimi je rovněž jedenáct pendlerů. Pozitivní výsledek vyšetření hygienici potvrdili také u 93 rodinných příslušníků, což znamená nárůst o 13 lidí, a rovněž u pěti jiných pracovníků.

„Krajská hygienická stanice stanovila protiepidemická opatření pro všechna pracoviště OKD s ohledem na aktuální vývoj epidemiologické situace. Kontroly jsou prováděny postupně na všech provozech OKD se zaměřením na provádění preventivní desinfekce a kontrolu opatření, která mají za cíl zabránit kontaktu mezi jednotlivými směnami,“ informují hygienici.

Mluvčí těžební společnosti Naďa Chattová potvrzuje, že se zpřísněná opatření rozšiřují z Darkova na další doly. Horníci se například nebudou přesouvat na jiná pracoviště ani se potkávat na směnách. Firma bude kontrolovat negativní testy pendlerů. „Na všech lokalitách budou instalovány termokamery na měření teploty,“ líčí Chattová.

Města a obce musí dezinfikovat

Krajští hygienici kvůli ohnisku v Dole Darkov nařídili městům a obcích na Karvinsku, aby dezinfikovaly veřejná prostranství a místa, kde bývá více lidí. Okresní město to podle magistrátu dělá už od března. Čistí například zastávky MHD, lavičky či sportoviště.

„Dezinfekci pro město dělají Technické služby Karviná, které mají dostatek dezinfekčních prostředků. Četnost dezinfekce nemusíme zvyšovat, jelikož ji provádíme častěji, než doporučuje výrobce dezinfekčních prostředků,“ komentuje mluvčí magistrátu Lukáš Hudeček.

Podobně je na tom Havířov, kde se veřejná prostranství dezinfikují čističi s virucidním účinkem od dubna. „Speciálním očištěním prochází například zastávky MHD, lavičky, kontejnerová stanoviště, vstupy a okolí zdravotních středisek, domovů pro seniory, magistrát a tak dále,“ popisuje mluvčí radnice Michaela Adamcová a doplňuje, že kvůli nařízení hygieniků začne město dezinfikovat také sportoviště a dětská hřiště.

Podle mluvčí Českého Těšína Marcely Hladké kvůli novým nařízením zasedl ve městě krizový štáb. Schválil vydezinfikování všech 49 čekáren na autobusových zastávkách i dalších prostor, jako jsou vstupy do městských provozoven, hřiště či lavičky. „Město navýší částku určenou pro tyto účely mimořádně o dalších 300 tisíc korun,“ uvádí Hladká.

Starostu Orlové Miroslava Chlubnu opatření hygieniků udivilo. „Vzhledem k nevyhlášení stavu nebezpečí se může zpozdit provedení tohoto opatření, neboť musíme postupovat podle platné legislativy a směrnic. Jde hlavně o výši ceny, za kterou budeme zajišťovat povrchovou dezinfekci prakticky po celém městě,“ vysvětluje.

„Dezinfekci veřejných ploch budeme provádět pravidelně tak jako dosud. Uvítali bychom, kdyby chytré testování bylo rychlejší a pružnější a netrvalo týden, než se potenciálně nakažený člověk dočká otestování a výsledku,“ konstatuje mluvčí Bohumína Lucie Balcarová.