Začalo testování v Dole Darkov. Některé nakažené horníky se hygienikům nedaří dohledat

V souvislosti s hromadnou nákazou covidem-19 v Dole Darkov na Karvinsku hygienici aktuálně evidují 120 nakažených horníků a 12 jejich příbuzných, u nichž je hotovo epidemiologické šetření. Celkem mají hygienici ale okolo 150 pozitivních testů, některé nakažené horníky stále dohledávají. Hygienici budou při plošných testech kvůli koronaviru v dole testovat 2400 lidí, původně přitom počítali s otestováním zhruba tisícovky zaměstnanců.

Testovat začali hygienici v Dole Darkov v pátek. „Čekali jsme na vyfárání a začínali jsme tam už ve 4:30. Nakonec těch zaměstnanců je skoro 2400. Dneska se dělá 250 až 300 testů, v sobotu se bude dělat 700 a v neděli 500 a v pondělí se dodělá zbytek. Potrvá to čtyři dny,“ uvedla krajská hygienička Pavla Svrčinová.

Nemocní jsou i čtyři Poláci, kteří za prací dojíždějí přes hranice, a jeden Slovák, který v Česku žije delší dobu. Hygienikům při dohledávání kontaktů komplikuje práci skutečnost, že se s některými horníky nemohou spojit a nemají na ně potřebné kontakty.

„Sháníme ještě některé pozitivní horníky, na které nemáme telefon. Je to prostě zoufalství. Nakažení Poláci jsou pendleři, ale Slovák tu bydlí dlouhodobě u sestry,“ uvedla Svrčinová. Podle ní bylo 40 procent nakažených horníků zcela bez příznaků. U dalších byla jediným příznakem únava, což pro ně ale nebylo varovným signálem, protože mají fyzicky náročnou práci. „Mám pocit, že nemáme žádného hospitalizovaného. Pro nás je největší riziko to, že se pohybují a mohli by nakazit někoho, kdo je z té citlivé skupiny,“ uvedla Svrčinová.

Kvůli nákaze v dolu musela do karantény třída základní školy

Mezi rodinnými příslušníky byl například pozitivně testován i horníkův syn, jenž navštěvuje ZŠ Generála Svobody. Školní skupina 13 dětí i dvě učitelky musely do čtrnáctidenní karantény. Školu čeká dezinfekce, první stupeň ale může i tak v pondělí otevřít. Podle Svrčinové hygienici řešili i případ učitelky mateřské školy z Karvinska, která byla v kontaktu s jedním z nakažených, i u ní byl test pozitivní. „Celé oddělení školky se bude muset dezinfikovat,“ uvedla Svrčinová.

Mluvčí OKD Naďa Chattová řekla, že testování se týká pouze zaměstnanců Dolu Darkov včetně úpravny Darkov a některých povrchových zaměstnanců. „Odebereme vzorky lidem, kteří přijdou na směnu, a výsledky budeme mít dříve, než zaměstnanci opět nastoupí na směnu další,“ uvedl výkonný ředitel OKD Radim Tabášek.

Mluvčí uvedla, že tým lidí OKD nepřetržitě připravuje seznamy a podklady nutné pro testování. Zaměstnanci se tak předpokládaný čas odběru dozvídají s jednodenním předstihem. „Provoz Dolu Darkov během víkendového testování omezíme na nezbytné minimum tak, aby byla zajištěna bezpečnost této lokality,“ uvedl ředitel provozu OKD David Hájek.

Zaměstnanci Dolu Darkov
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK

Do dolu s rouškou

Pro Důl Darkov platí přísná opatření. Při vstupu si musí každý pracovník vydezinfikovat ruce a projít před termokamerou. Společnost zajistila pro všechny zaměstnance dezinfekční prostředky a roušky. Pro důlní pracovníky platí povinnost nosit respirátory, rukavice a ochranné brýle.

Třikrát denně se dezinfikují společné prostory, šatny, výdejny a další místa. Na dolech se denně dezinfikují dopravní nádoby a vozy pro dopravu zaměstnanců. Zaměstnanci z Dolu Darkov se nepřesouvají na jiná pracoviště. V karvinských dolech pracuje zhruba 8400 lidí.

S testováním budou pomáhat další čtyři vojenské mobilní týmy. Celkem jich tak bude v regionu působit šest. Vojenští zdravotní záchranáři jsou v kraji od počátku dubna. „Jejich hlavním úkolem je odebírání vzorků od osob, které se dostaly do kontaktu s nakaženým,“ uvedl Martin Ogořalek z Krajského vojenského velitelství (KVV) Ostrava. Vzorky vojáci odvážejí do laboratoří.

Nemocnice bez návštěv

Moravskoslezský kraj už ve čtvrtek oznámil, že kvůli nepříznivému vývoji epidemiologické situace na dole ve svých sociálních a zdravotnických zařízeních nepovolí návštěvy. K podobnému postupu vyzval i další zřizovatele, nařídit jim to hejtmanství nemůže. V pondělí se situací na dole bude zabývat krizový štáb kraje.

„Nebudou prozatím povoleny návštěvy ve Fakultní nemocnici Ostrava. Prvořadé je zajištění maximální ochrany zdraví pacientů a personálu. Další kroky budou záviset na vývoji epidemiologické situace v kraji a výsledcích jednání krizových štábů příští týden,“ sdělila mluvčí nemocnice Petra Petlachová. Připomněla, že zákaz návštěv se netýká doprovodu u porodu.

Podobná je situace i v městské nemocnici a sociálních zařízeních v krajské metropoli. „Ve všech pobytových zařízeních v sociálních a zdravotních službách, jejichž zřizovatelem je statutární město Ostrava, byly pozastaveny návštěvy. Další vývoj situace bude záviset na výsledcích jednání Krizového štábu Moravskoslezského kraje,“ uvedla mluvčí ostravského magistrátu Andrea Vojkovská.

V Moravskoslezském kraji ve čtvrtek také skončilo testování kolektivní imunity. Přesné výsledky budou až příští týden, už teď je ale zřejmé, že nakažené bylo méně než jedno procento z otestovaných dobrovolníků. „Vypadá to tak, že jsme zdraví, ale o to víc citlivější případné další vlně,“ řekl hejtman Ivo Vondrák (ANO).