Nemocných koronavirem v Dole Darkov přibývá. Testy jich prokázaly už 113

V Dole Darkov je novým typem koronaviru nakaženo už 113 zaměstnanců a nemocných je také šest jejich rodinných příslušníků. Počet nakažených se podle hygieniků zřejmě ještě zvýší. Kvůli hromadné nákaze nařídila krajská hygienická stanice v pondělí v dole plošné testování.

Nákaza onemocněním covid-19 se v Dole Darkov objevila už minulý týden, tento týden v pondělí se počet zaměstnanců s potvrzenou nemocí vyšplhal na jednadvacet. Krajská hygienická stanice se proto rozhodla provést plošné testování zaměstnanců.

„Od 18. května bylo odebráno celkem 791 vzorků, z tohoto počtu bylo 88 pozitivních zaměstnanců OKD a dva bánští záchranáři,“ řekl mluvčí moravskoslezských hygieniků Radim Mudra. Testy báňských záchranářů podle něj nebyly součástí plošného testování v dole.

Zaměstnanci byli bez příznaků

Onemocnění bylo prokázáno u zaměstnanců různých profesí jako důlní doprava, úpravna, odtěžení, příprava a další. Mluvčí hygieniků řekl, že žádný z těch, u nichž byla nákaza covidem-19 testy potvrzena, o své nemoci nevěděl. „Horníci byli bez příznaků, takže neměli problém projít měřením teploty při vstupu do závodu ani vykonávat fyzicky namáhavou práci,“ řekl.

Hygienici předpokládají, že bude ještě strmě vzrůstat počet nakažených rodinných příslušníků. „Karantény ani nebudeme uvádět, protože teď epidemiologie začíná trasovat a vyhledává kontakty. Ti, kteří mají významný kontakt s nemocnými, jdou na PCR vyšetření. Pokud s někým žiju a on neví, že je nemocný, tak nedodržuje žádná pravidla,“ podotkl Radim Mudra.

Hygienici budou řešit další opatření po ukončení testování

Kvůli vysokému počtu pozitivních výsledků v pondělí jednali zástupci hygieny a OKD. Ředitelka hygieniků Pavla Svrčinová po jednání řekla, že případná další opatření k zabránění šíření nákazy se budou řešit, až budou hotova všechna aktuální vyšetření.

Pro důl už platí přísná opatření, hned při vstupu si například všichni musí vydezinfikovat ruce, pro důlní pracovníky platí povinnost nosit respirátory, rukavice a ochranné brýle. Třikrát denně se dezinfikují společné prostory, šatny, výdejny a další místa. Na všech dolech jsou také denně dezinfikovány dopravní nádoby a také vozy pro dopravu zaměstnanců.

OKD je jediným producentem černého uhlí v Česku. Uhlí těží na Karvinsku v dolech ČSA, Darkov, ČSM-Sever a ČSM-Jih. V dolech pracuje zhruba 8400 lidí, z čehož 2 tisíce jsou cizinci, zejména Poláci.

V Moravskoslezském kraji se od počátku pandemie nakazilo 1223 lidí, poslední údaje k úterním 19:00 ukazovaly, že počet případů za posledních 24 hodin stoupl o 38. Lze tedy předpokládat, že ve středu se počet případů znovu zvýší.