Nákazu koronavirem prokázaly testy zatím u 82 zaměstnanců Dolu Darkov. Hygienici zvažují další opatření

UDÁLOSTI: Nákaza zasáhla Důl Darkov (zdroj: ČT24)

Testy na nákazu novým koronavirem prokázaly podle Krajské hygienické stanice v Ostravě jeho výskyt zatím u dvaaosmdesáti zaměstnanců společnosti OKD a šesti jejich příbuzných. Všichni zaměstnanci pracují v Dole Darkov na Karvinsku. Hygienici mají zatím výsledky zhruba šesti set vzorků, které pracovníkům dolu odebrali, další tři stovky testů ještě nejsou hotové.

Nákaza se u horníků na Dole Darkov objevila minulý týden. V pátek jich bylo jedenáct, v neděli sedmnáct a tento týden v pondělí počet zaměstnanců s potvrzenou nemocí stoupl na jednadvacet. Krajská hygienická stanice (KHS) se proto rozhodla provést plošné testování téměř devíti set zaměstnanců.

„Vzhledem k uvedeným vysokým počtům pozitivních výsledků se dnes (v úterý – pozn. red.) vedení hygienické stanice sejde s vedením OKD k projednání dalších preventivních opatření, vedoucích k eliminaci nárůstu onemocnění covidem-19,“ uvedla ředitelka KHS Pavla Svrčinová.

Do pondělních osmnácti hodin bylo odebráno zhruba šest set vzorků. „Z tohoto počtu odebraných vzorků bylo aktivně vyhledáno z indikace KHS dalších jedenašedesát pozitivních zaměstnanců nákazou covid-19. Onemocnění bylo prokázáno u zaměstnanců různých profesí; například důlní doprava, úpravna, odtěžení, příprava, povrch, prádlo,“ řekla hygienička.

Mezi pozitivními jsou čeští i polští zaměstnanci

Mezi pozitivně testovanými jsou jak čeští, tak polští zaměstnanci. U dalších tří set se v pondělí odebíralo až téměř do půlnoci a jejich výsledky ještě nejsou známy. „Hygienická služba v současné době provádí vyhledávání epidemiologicky významných kontaktů u pozitivních osob, jako jsou rodinní příslušníci, přátelé a známí, jejich následné vyšetření a umístění do karantény,“ vysvětlila Svrčinová.

Mluvčí hygieniků Radim Mudra řekl, že nikdo ze zaměstnanců OKD, u nichž nákazu potvrdily pondělní testy, o své nemoci nevěděl. Horníci byli bez příznaků, takže neměli problém projít měřením teploty při vstupu do závodu ani vykonávat fyzicky namáhavou práci.

Mudra řekl, že dohledání kontaktů znamená obrovský objem práce v co nejkratším čase. Využívá se chytrá karanténa. „Není to jednoduché. Protože pokud oni netuší, že jsou nemocní a že mohou něco šířit, můžou se setkávat s lidmi, kteří už budou citlivější,“ podotkl.

Výkonný ředitel OKD Radim Tabášek v pondělí uvedl, že žádný ze zaměstnanců nemá závažný průběh nemoci a provoz Dolu Darkov funguje beze změn. „S hornickou činností chceme pokračovat při dodržení veškerých hygienických limitů, které nám budou stanoveny. V dolech se dodržují veškerá nařízení, která předepisují báňské úřady, dodržují se bezpečnostní předpisy a platné hygienické předpisy.“

V dole platí přísná opatření

Mluvčí OKD Naďa Chattová uvedla, že pro důl platí přísná opatření: hned při vstupu si například všichni musí vydezinfikovat ruce, pro důlní pracovníky platí povinnost nosit respirátory, rukavice a ochranné brýle. Třikrát denně se dezinfikují společné prostory, šatny, výdejny a další místa. Na všech dolech jsou také denně dezinfikovány dopravní nádoby a také vozy pro dopravu zaměstnanců.

Pracovníci dolu nicméně potvrzují, že jsou v provozu místa, kde se všechna hygienická opatření dodržovat nedají. „Jsou tady otevřené koupelny, kam se musí bez roušek,“ přibližuje jeden z příkladů pracovnice úpravny uhlí – a náročné podmínky horníků potvrzuje i báňský úřad, který na hornickou činnost v zemi dohlíží.

„Stísněné prostory, které jsou v kleci, při fárání a při některých vybraných operacích i při zvedání těžkých nebo dlouhých břemen, vedou k tomu, že je prakticky nutná blízkost dvou a více zaměstnanců,“ řekl ústřední báňský inspektor Bohuslav Machek.

OKD je jediným producentem černého uhlí v Česku. Uhlí těží na Karvinsku v dolech ČSA, Darkov, ČSM-Sever a ČSM-Jih. V dolech pracuje zhruba 8400 lidí, z čehož 2 tisíce jsou cizinci, zejména Poláci.

V Moravskoslezském kraji se podle údajů KHS k pondělním 19:00 od počátku epidemie nemocí covid-19 nakazilo 1185 lidí. Už 798 lidí se z choroby vyléčilo, 39 lidí, u kterých se nákaza prokázala, zemřelo.

V sousedním Polsku se v dolech nemoc šíří už několik týdnů. Podle Sdružení hornických odborů OKD počet zaměstnanců uhelných dolů ve Slezsku s prokázanou infekcí covid-19 stoupl téměř na 2700. Některé polské doly zastavily těžbu uhlí.