Prymula chce do dvou týdnů spustit plošné testování, začne v Uherském Hradišti

Události: Plošné testování (zdroj: ČT24)

Jako jednu ze svých tří hlavních priorit v boji proti epidemii označil ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) plošné testování. Počítá s jeho spuštěním do čtrnácti dnů, první na řadu by mělo přijít Uherské Hradiště, napsal ministr na Twitteru. Detaily už podruhé v tomto týdnu řešil se zástupci Všeobecné zdravotní pojišťovny a praktických lékařů. Testy budou dobrovolné.

Denně musí praktická lékařka Ludmila Bezdíčková vyřídit až osmdesát telefonátů, z nichž polovina se týká koronaviru, a v ordinaci pak denně vyšetří až čtyřicet pacientů s běžnými problémy. Covid pozitivních přibývá.

„Znamená to poslechnout si celý ten hovor pacienta, edukovat ho o tom, co má dělat, zapsat si veškerou tu komunikaci do dokumentace, vykázat ji správně zdravotní pojišťovně,“ popsala náročnost práce lékařka. Nově by podle záměru ministra zdravotnictví měla své pacienty i testovat. Má jich 2200. To jí ale nepřijde proveditelné.

„Potřebujeme zachovat provoz, nevím, co by tomu řekli pacienti, že bychom vůbec nepracovali, to asi realistické není,“ říká.

Roman Prymula tvrdí, že plošné testování je nutné. A právě praktičtí lékaři mohou sehrát zásadní roli – mají pacienty, prostory a zkušenosti. „Pokud bychom využili všech jejich pět a půl tisíce ordinací, je to velká masa. Plánujeme, že odběrových a testovacích míst by mělo být až deset tisíc,“ vysvětlil ministr.

Zapojit by se ale neměli jen lékaři. Pomoc má až sedm tisíc mediků. Podle Prymuly chtějí zapojit také studenty jiných fakult doprovodný personál, protože bude nutná administrativa.

Hrozí, že vzroste chybovost

Při plošném testování by se využily takzvané antigenní testy, nutný by byl jako dosud výtěr z nosohltanu. Výsledek je do půl hodiny, přesnost se pohybuje kolem osmdesáti procent.

„Začnou se vám tam dostávat pacienti, kteří vyjdou pozitivní falešně. Pokud chcete celou populaci otestovat, falešné pozitivity narostou do vysokých čísel,“ varoval člen klinické a laboratorní skupiny ministerstva zdravotnictví Pavel Dřevínek.

Ministr na diskusi o tom, zda jsou antigenní testy dostatečně citlivé a specifické, reagoval ve středu večer na Twitteru. „Je zřejmé, že takovéto testy nemohou mít srovnatelně dobrou citlivost, jako testy PCR , a na druhou stranu, my v tom našem prostředí potřebujeme poměrně rychle vyselektovat pozitivní jedince, kteří mají příznaky. Proto se domnívám, že tyto testy jsou vhodné. Abychom celý ten projekt podložili, že tady skutečně je srovnatelná účinnost obou těchto testů, tak proběhne pilotní projekt v lokalitě, která je v tuto chvíli velice postižená, a to je Uherské Hradiště,“ řekl ve videu. 

Úřady plánují pořízení deseti milionů sad testů. Celková cena by byla tři a půl miliardy, vše by platil stát.