Na Znojemsku začali díky teplému počasí se sklizní chřestu o měsíc dřív

Události v regionech Brno: Teplé jaro urychlilo růst a sklizeň chřestu (zdroj: ČT24)

Teplé jaro urychlilo růst a sklizeň chřestu. Třeba na Znojemsku ho letos sklízejí o měsíc dřív než před rokem. Na jeho růst ale třeba stále ještě čekají v Ivančicích na Brněnsku, tam se budou letos v květnu navíc konat už třicáté slavnosti chřestu.

Letošní sezóna začala podle majitele takzvaného šparglového pole v Hraběticích na Znojemsku o měsíc dřív. „Překvapilo nás to tím, že jsme si samozřejmě ještě mysleli, že máme čas na jarní přípravu, ale už ten samotný chřest nás překvapil, že byl prakticky nachystaný k rašení, k vyrašení na povrch. Tak jsme museli rychleji reagovat na počasí,“ uvedl majitel farmy Chřest z Moravy Vladislav Bárta.

A reagovali i dřívějším sběrem. Denně naplní bedýnky víc než dvěma sty kily. „Příroda dostala informaci, že má prostě začít, tak pochopitelně i ten chřest na to reagoval. Protože nejde jen o teplotu vzduchu, ale i o teplotu půdy,“ vysvětlil odborník na bioklimatologii z Mendelovy univerzity Jaroslav Rožnovský.

Na Brněnsku ještě sklízet nezačali

Zatímco v Hraběticích na Znojemsku už chřest sklízejí, v Ivančicích na Brněnsku sezona ještě nezačala. I přesto ale chřest roste o dva týdny dřív než loni.

„Chřestovnu máme u řeky a jsme pod kopcem, takže tady chladný vzduch klesá dolů, potažmo ještě předevčírem ranní mrazík, ten nám taky trošku překazil plány,“ řekla zahradnice Marie Navrátilová z Technických služeb města Ivančice.

Zato na Znojemsku potrápily chřestové výhonky mrazíky jen minimálně. Byly totiž přikryté plátnem a zůstaly v teple.