Mezi Karlovým náměstím a I. P. Pavlova v Praze nejezdí tramvaje. Omezení se týká deseti linek

Oprava vytížené tramvajové trati v Ječné ulici mezi zastávkami Karlovo náměstí a I. P. Pavlova zkomplikovala v pátek brzy ráno tramvajovou dopravu v centru Prahy. Provoz šesti denních a čtyř nočních linek bude přerušen až do 20. srpna. Omezení se dotkne také provozu na magistrále, protože dělníci opraví koleje křižující Sokolskou a Legerovu ulici. Cestující budou muset využít náhradní autobusy X10 a X91, které pojedou mezi oběma zmíněnými zastávkami. Trať se neopravovala skoro třicet let.

Výluka začala platit v pátek ve 04:30 a potrvá do neděle 20. srpna do 23:59. „Jedná se o jednu z nejdůležitějších spojnic východní a západní části pražské tramvajové sítě, tudíž jednu z nejfrekventovanějších, čemuž odpovídá i její opotřebení,“ přiblížil vedoucí tramvají v Dopravním podniku Praha (DPP) Miroslav Penc. Dodal, že v místech přejezdů přes magistrálu v Legerově a Sokolské ulici se k zatížení od tramvají přidává i zátěž od automobilové dopravy.

„Opravy zatím žádné vážnější komplikace nezpůsobily, a to díky tomu, že na zastávkách stojí zaměstnanci dopravního podniku, kteří radí cestujícím a pomáhají jim hledat vhodné objízdné trasy,“ řekla z místa redaktorka ČT Natálie Lošková.

Na některých místech jsou zkorodované žlaby velkoplošných panelů a zdegradovaná je podkladní asfaltová vrstva, která je pod takzvanými BKV panely, které podnik dlouhodobě nahrazuje modernějšími podklady. Na některých místech budou muset dělníci trať zcela rozebrat, vyndat panely, vyměnit podkladovou vrstvu a vše poskládat zpět.

Změna vedení tramvajových linek

Linka číslo 6 je rozdělena na dvě části. Ve směru od Palmovky se na Karlově náměstí mění v číslo 16 a jede na Kotlářku. Ve směru od Kubánského náměstí jede ze zastávky I. P. Pavlova jako linka 10 na Sídliště Ďáblice. Tramvaj číslo 10 ve směru od Sídliště Řepy míří z Karlova náměstí jako číslo 22 na Bílou Horu. Ve směru od Sídliště Ďáblice jede z I. P. Pavlova jako linka číslo 6 na Kubánské náměstí.

Rozdělena je také linka 16, která se ve směru od Kotlářky na Karlově náměstí mění na číslo 6 a jede na Palmovku. Od Ústředních dílen DP se jede ze zastávky I. P. Pavlova přes Bruselskou a Nuselské schody do obratiště Náměstí Bratří Synků.

Páteřní linka číslo 22 je provozu ve dvou variantách trasy. Spoje jedoucí ze zastávky Bílá Hora se na Karlově náměstí přečíslovávají na linku 10 a míří do Řep. Tramvaje, které míří z Vypichu na Nádraží Hostivař, jedou v úseku mezi Karlovým náměstím a zastávkou Koh-i-noor přes Albertov, Otakarovu a Bohemians.

Linka číslo 23 ve směru od Královky je z Karlova náměstí vedena na Albertov a přes Výtoň a Palackého náměstí se vrací na Karlovo náměstí a zpět na svou trasu. Přestože Ječnou ulicí nejezdí, dotknou se omezení také linky 24, která tak končí ve směru od Vozovny Kobylisy na Florenci.

Noční linky číslo 91, 97 a 99 pojedou z Karlova náměstí přes Moráň, Albertov a Náměstí Bratří Synků na Bruselskou. Přes Albertov pojede na Otakarovu také linka číslo 96.

V denním provozu jede linka číslo 32, která míří ze Zvonařky na Náměstí Míru, dále na Vršovické a Čechovo náměstí, odkud se dostane okolo Slavie na Zahradní Město.

Omezení pro automobilovou dopravu

Výluka se dotýká také automobilistů. Od pátečních zhruba 20:00 do nedělních 20:00 bude zcela uzavřena Sokolská ulice mezi Žitnou a Ječnou ulicí. Současně bude Štěpánská ulice jednosměrná od Žitné směrem do Ječné. V opačném směru do ní bude zákaz vjezdu. Auta budou muset po objízdné trase.

Od 19. do 20. srpna pak bude zcela uzavřena Legerova ulice v úseku mezi křižovatkami s Rumunskou a Jugoslávskou ulicí.